На дали ще бъде пресилено да кажем, че царската туршия е туршията на туршиите. Тя е толкова цветна и богата на вкусове, че друг вид туршия не би могъл да я замести.
И тъй като едва ли има домакинство, което да не си затваря на есен поне по 5-6 бурканчета, решихме да ви дадем едно много добро предложение за царска туршия. С него масата ще изглежда винаги пълна и мезето за ракията ще е осигурено.
Наред с това, ще ви покажем и най-добрите потребителски рецепти, с които може да разнообразите.
Необходими продукти:
5 кг камби
2 целини – главите и листата
2 кг карфиол
2 кг моркови
1 ч.ч. сол
½ ч.ч. захар
1.3 л оцет
2 корена хрян
2 глави стар чесън
Начин на приготвяне:
Измийте всички зеленчуци. Почистете камбите от дръжките и семената и нарежете всяка чушка на четири.
Обелете целината и я нарежете на кубчета. Накъсайте карфиола на розички. Обелете морковите и ги нарежете на колелца.
Смесете всички продукти със солта и захарта. Оставете ги д престоят едно денонощие.
След това отцедете сока, прибавете оцета и загрейте на котлона, докато кипне. Оставете настрана, за да изстине.
Наредете зеленчуците в буркани с големина по желание. Във всеки буркан сложете по парче хрян, скилидки чесън и от листата нарязана целина.
Залейте със студената марината.
Претакайте бурканите 4 пъти през 3 дни.
Ако не желаете да претаквате туршията, затворете здраво бурканите и ги стерилизирайте за 5 минути.