Тези катми ядох по време на почивка на морето, рецептата беше тайна, благодаря на Виолина която я сподели с мен :) Много вкусни, да ви е сладко!
Яйцата се разбиват със захарта, щипка сол и олиото, след което се прибавя млякото.
Маята се разтваря в малко вода и се добавя към яйчената смес. Накрая се слага постепенно от брашното, предварително пресято, като се бърка до хомогенна смес.
Тестото трябва да наподобява консистенцията на боза, затова количеството на брашното е ориентировачно.
Оставя се сместа за 1 ч на топло, докато удвои обема си.
Жълтъкът се разбива с 1 с.л. вода, а ябълката се разрязва на дебели полумесеци.
Тефлонов тиган или сач се загрява, резен ябълка се набожда на вилица или шишче, топи се в жълтъка и с него се намазва дъното на горещ тиган (сач). Сипва се черпак от сместа и с долната част на черпака се разнася във формата на кръг. Пече се до получаване на дупчици по основата, като се обръща от двете страни.
Така се процедира до изчерпване на сместа, като преди всяка катма, се намазва дъното с жълтъка, с помощта на резен ябълка.
Катмите се слагат в чиния една върху друга, като всяка се маже с разтопено масло.
Получават се около 25 бр, гарнират се по желание със сладко, мед или шоколад.