Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-доброто време да ядем тези плодове

по статията работи: | 25 юни 2018 Прочитания: 1414
За да са най-полезни за здравето
Най-доброто време да ядем тези плодове
Източник: Люба Грънчарова

Вече всички научихме, че е много важно да хапваме плодове и зеленчуци, за да сме здрави.

 

Но има някои подробности, които е добре да знаем за някои видове плодове, за да сме сигурни, че получаваме най-доброто от тях като съдържание. Конкретно става дума за бананите, горските плодове и ябълките.

 

Има идеално време, когато специалистите препоръчват да се консумират тези плодове. Знаете, че е най-правилно да ги хапваме веднага след откъсването им. Но случаят с бананите няма как да е такъв, ако се намираме в България.

 

Времето, което отнема за транспортиране, доставка на търговския обект и продажбата на плода, действа отрицателно на качеството му. За щастие витамините и другите полезни вещества, като магнезий, цинк, калций, желязо и други, не се променят. Но това не може да се каже за захарта в тези плодове.

 

Процесът на загниване влияе пряко на фруктозата. И това е проблемът, за който трябва да внимаваме. Захарта, която приемаме с останала храна за деня, в комбинация с фруктовата захар може да се окаже проблем за конкретния организъм.

 

Затова нека поне сме наясно с това кога е най-добре да хапваме тези 3 плода, за да не се получава натрупване на излишни захари в организма ни.

 

Банани

 

Преди да започнат да узряват напълно и да покафеняват. Бананите имат високо съдържание на нишесте, което в процеса на узряване се превръща в захар. Нивата на калории и въглехидрати няма да се променят с престояването на откъснатия плод, но захарта ще се е увеличила. Затова най-добре е да се хапва преди да е започнал да има кафяви следи.

 

Освен това, нишестето, преди да се е превърнало в захар, може да помогне за забавяне на храносмилателните процеси и това ни кара да се чувстваме сити за по-дълго. Така ще поемаме по-малко калории. Бананът, но не презрелият, е много добър избор за закуска между храненията., когато усетим внезапен глад.

 

Горски плодове 

 

Докато все още не са откъснати и са зелени, съдържат повече нишесте и по-малко калории. В процеса на узряване нивата на калории се увеличават. Ако искаме да са с по-малко калории и да съдържат по-малко захари, трябва да ги хапваме зелени. Но вкусът им далеч няма да е толкова приятен, колкото е, когато са узрели.

 

Например, боровинките могат да съдържат 150-200 % повече захар, когато са зрели, в сравнение със суровия им вид.

 

31462

 Люба Грънчарова


Ябълки

 

Както в другите два случая, и ябълките увеличават нивата на захари, когато узряват. Но промяната е минимална, затова е по-важно да ги хапваме, когато вкусът им е най-добър. А това е, когато са хрупкави и свежи.

 

Някои сортове ябълки са създадени, за да са по-киселички и тръпчиви, затова и съдържанието на захар е по-ниско.

 

Изводът на експертите е: Най-добре е да хапваме плодовете, когато са по-малко узрели. По този начин ще получим по-малко захари и повече хранителни вещества.

 

От тази гледна точка може да се каже, че дори замразените плодове са по-полезни от презрелите. Замразените плодове във фазата преди узряване са запазили полезните си вещества.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !