Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-екзотичните плодове от Азия

по статията работи: | 13 март 2013 Прочитания: 5114 3
Гуава има аромат, подобен на лимоновата кора, но не толкова наситен
Най-екзотичните плодове от Азия
Източник: sxc.hu

Екзотичните храни винаги са пробуждали любопитството ми. За радост, доста от тях вече могат да се намерят и в родната пазарна мрежа. Ето малко интересни факти за няколко екзотични плодчета, които да ви подготвят за дегустация.


Дуриан са род тропически плодове, разпространени основно в Югоизточна Азия. Плодовете им са големи и бодливи отвън, имат високо съдържание на минерали и хранителни вещества. Имат един недостатък и той е острата миризма. Поради този факт, плодовете са забранени за пренасяне в самолет, автобус и градски трнспорт в някои азиатски страни.


Големината на плода може да достигне до 4 килограма, а височината на дървото до 40 метра. Листата на дървото са вечнозелени, а формата им варира от продълговата до кръгла, цветът на месестата част е от жълт до червен, в зависимост от вида на дървото. От трийсет вида, девет са идентифицирани като годни за консумация. Дуриан се определя като строго тропическо дърво и спира да расте, когато температурата падне под 22 С. Намира място и в кулинарията. Използва се за ароматизиране на някои видове сладки, биксвити и сладолед в Азия. Ориз, приготвен на пара, се сервира с кокосово мляко и зрели плодове от дуриан.


8009


Рамбутан расте в Тайланд, Виетнам, Малайзия и други места от Югоизточна Азия. Името му идва от индонезийската дума "рамбутан", което означава "космат". Това е така, защото плодът отвън е космат и червен, с малки зеленикави реснички. Това е един от най–известните плодове в Югоизточна Азия, отглежда се в градини с търговска цел. Най–големият производител на рамбутан е Тайланд. Обикновено се продава пресен, но може да се направи и на конфитюр или да се консервира. Расте добре на 22–30 С, чувствителен е към температура под 10 С.


8007


Саподила е вечнозелено дърво, което по време на испанската колонизация е пренесено в Тайланд, Филипините, Малайзия, Индонезия. Достига височина от 30 метра. Но култивираните екземпляри не преминават повече от 15 метра. Листата са зелени и лъскави, цветовете са бели, а плодът е голям, има няколко семки и леко наподобява пъпеш. Вътрешността варира от бледожълто до земнокафяво. Текстурата е зърнеста, наподобява добре узряла круша. Плодът е изключително сладък. Дървото може да оцелее само на топло, разбира се.


8016


Гуава е родом от Мексико, но подобно на саподилата, се пренася в тропиците и субтропиците в Африка, Южна и Югоизточна Азия и най–същественото й отглеждане сега е там. Плодовете на гуава обикновено са овални, кръгли и размерите им са около 4 до 12 сантиметра. Кожата е груба, а вкусът често е горчив. Вътрешността е мека и сладка. Гуава има аромат, подобен на лимоновата кора, но не толкова наситен. Вкусът на гуава може да е сладък като круша или леко тръпчив като ягода, в зависимост от вида и стадия на зреене. В Хавай например, гуава се яде със соев сос и оцет. Понякога се добавя щипка захар и черен пипер и плодчетата, нарязани на кубчета, се добавят в соса. В Мексико е популярна като напитка. У нас може да се срещне под формата на леко газирана вода с лек плодов вкус, комбинация от ягода и гуава.


8008


Джакфрут – смята се, че този плод е изиграл важна роля в агрокултурата на индианците, а родината му е Югоизточна Азия. Джакфрут е известен с интересния си аромат. Вътрешността е влакнеста. Вкусът е близък до този на банана. Разбира се, има различни видове джакфрут. В Шри Ланка например, се използва в ястия с къри, като заместител на месо.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Много интересни плодове са това .
2
Петя Иванова
14.03.2013 | 12:17
Много странни плодове са това .
1
Dobi Zvezdeva
13.03.2013 | 16:13
екзотични плодове :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !