Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-известните видове ориз и начин на приготвяне

по статията работи: | 13 март 2015 Прочитания: 12780
Полезно за феновете на ориза
Най-известните видове ориз и начин на приготвяне
Източник: lubka grancharova

Знаете ли колко разновидности на ориз се срещат по света? Повече от 10 000, невероятно но факт.

 

Защо са ни толкова много, ще си каже някой. Наистина са доста, но пък, като се има предвид, че всеки вид има различен вкус, това ги прави наистина любопитен продукт. Различията се получават и от начина на предварителна обработка.

 

Сега ще ви запознаем с най-основните видове ориз, които се срещат и използват у нас. И по-скоро ще ви прошушнем как се избира и готви всеки от тях.

 

Затова, следващия път, когато срещнете в магазина жасминов ориз, да не си казвате "хм, какво да го правя този ориз...".

 

Всеки вид ориз, след като бива прибран от оризището, се чисти от външния слой (люспа).

Така се получава кафявият ориз. Не е кой знае каква философия, нали. Външната обвивка се запазва, което му придава вкус на ядка. По този начин, оризът иска повече време за варене. Текстурата му става по-хрупкава.

 

Ако тънката обвивка и зародишът на кафявия ориз се махнат, така се получава бял полиран ориз. В него има по-малко хранителни вещества, следователно не е толкова полезен.

 

Бланшираният ориз е много популярен в страните от Западна Африка и някои части на Индия. Той се произвежда като кафяв ориз се приготвя на пара. Така веществата от външната обвивка проникват навътре в зрънцата и заедно с това се получава желатинизация на нишестето. След което трябва да се отлющат триците и оризовите зърна стават жълтеникави и прозрачни на цвят. Това им помага да не се слепват при варенето.

 

Чували ли сте за инстантен ориз? Това е варен ориз, след това изсушен. Готви се много бързо, но това е може би единственият му плюс. Хранителните му вещества са намалели значително, след изсушаването му.

 

Специфичният вкус на различните видове ориз изисква и различен метод на направа.

 

Дългозърнест бланширан ориз 

 

Той съдържа по-малко нишесте, не се слепва при готвене. Много добре се представя в салати и рецепти от азиатската кухня. Варенето му изисква не повече от 15 минути, но трябва да се сложи повече вода.

 

Арборио и карнароли

 

Това са два вида италиански ориз с високо съдържание на нишесте. Когато готвим с тях, добавяме непрекъснато вода (както, когато правим ризото).

 

Басмати 

Дългозърнест ориз, със силен аромат. С него се прави пилаф и ястия от индийската кухня. Преди готвене трябва да се накисне във вода за около 30-60 минути. Вари се за 10-тина минути, под капак, водата е подсолена, а съотношението ориз:вода – 1:1,2.

 

Кафяв ориз 

 

Вари се 20 минути приблизително, в 1.5 пъти повече вода. Оставя се 10 минути в затворен съд. След което спокойно можем да го отстраним от огъня.

 

Черен ориз

 

Неговата родина е Китай. Само семейството на императора са имали привилегията да го консумират, и то защото е било известно като афродизиак. Този вид ориз има естествено черна обвивка. 

 

Японски ориз 

 

Той е най-подходящ за приготвяне на суши и сладкиши. Неговите зрънца са къси и дебели, доста лепкав е, съдържа и голямо количество нишесте. Той също се приготвя с предварително накисване във вода, в съотношение 1:1,2 в полза на водата.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 160 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...