Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Най-хитрите употреби на портокаловите кори

по статията работи: | 02 септември 2015 Прочитания: 2014
7 лесни начина
Най-хитрите употреби на портокаловите кори
Източник: Youtube

Забелязвали ли сте, когато белите портокал преди закуска, колко благоуханни са корите? Това е така, защото съдържат витамини, сок и аромат от плода. А в такъв случай да ги изхвърлим в коша ще изглежда като разхищение и то при положение, че ние можем да ги използваме за съвсем други неща.

 

Например, при приготвянето на сладкарски изделия, настъргани, могат да се използват за украса. Затова следващият път преди да метнете обелките в боклука се замислете от тяхната полза и за какво бихте ги употребили най-добре. Тук ще видите креативни идеи за приложение на портокаловите кори в домакинството, които ще ви спестят много време и пари.

 

Като подправка – настъргайте много фино корите. Изсипете ги в добре затварящ се съд и го сложете в хладилника. Можете да ги слагате като подправка в кексове, торти и всякакви печива, за да придадете допълнителен цвят и вкус. Също можете да добавите щипка от тях във водата или студения чай, за повече свежест.

 

Захаросайте ги – Потопете корите във вода, след което ги оваляйте в захар. Нарежете ги на малки парчета. Ще получите домашно приготвени захаросани портокалови резени, досущ като тези, които се продават в магазините. С тях можете да си украсите торти, кексове или мъфини.

 

Освежител за въздух – Поставете корите на котлона на средна температура за няколко минути, след това ги сложете в съд с вряла вода за още няклоко минути и като почне водата да ври изключете котлона. Оставете докато котлона изтине, след това преместете съда, където пожелаете в кухнята. Можете също да го сложите във фризера за допълнителна свежест. Така вече си имате ефикасен натурален домашен ароматизатор и освежител за въздух.

 

Ако пък се отоплявате на печка с дърва, можете директно на нея да слагате внимателно корите, докато започнат да отделят аромат и загорят едната страна. След това обръщате от другата страна пак за няколко минути, докато се напекат.

 

23760

Източник: Youtube

 

За подпалки – оставете корите да се изсушат, след което ги използвайте за подпалки. Хвърлете ги в камината или докато палите печката през зимата, ги добавете към подпалките.

 

За саксия – срежете един портокал на половина и извадете внимателно плода, докато остане само "чашката". Сложете в кората семената, напълнете с пръст и я засадете в двора.

 

Срещу нахални котки – за да спрете котките да се промъкват в двора ви и да ползват градината за своя тоалетна, разпръснете наоколо резени от кората. Миризмата ще ги отблъсне и те няма да се върнат повече.

 

Срещу буболечки – паяците и мравките, както и охлювите мразят миризмата и киселия вкус на портокалите. Затова, когато имате проблем с вредителите, поставете обелки из проблемните зони.

Рейтинг: 4 / 5 , 258 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D