Колко пъти ви се е налагало да търсите по магазините най-доброто крема сирене, за да приготвите вкусна закуска на децата или пък за чийзкейк с неповторим млечна текстура?
И, макар че понякога се срещат и добри сирена в супермаркетите, не бихме могли да ги сравним с вкуса на домашно приготвените.
След като вече ви запознахме с начините за приготвяне на домашен кашкавал, е време да ви покажем и как може да си приготвите домашно крема сирене.
Рецептата е лесна и бърза за приготвяне.
Не е нужно сиренето да узрява, можем да си похапнем от него веднага, щом стане готово. Също така, рецептата не изисква импровизации.
Основните съставки са прясно мляко, кисело мляко, сол и мая за сирене. А ето и нашето предложение:
Необходими продукти:
3 литра прясно мляко
3 ч.л. сол
3 с.л. кисело мляко
15 капки мая за сирене
Начин на приготвяне:
Сварете млякото и го оставете да се охлади. Температурата му трябва да бъде около 38 C. Може да проверите и с пръст. Ако издържите повече от 6-7 секунди, значи е готово.
Разбъркайте киселото мляко с малка част от прясното и го добавете към останалото.
Прибавете всичките капки мая за сирене.
Разбъркайте и изсипете в марля, за да се изцеди до гъстотата, която ни е нужна.
Оставете го да се изцежда поне няколко часа. А най-добре е цяла нощ.
Може да се намали количеството на продуктите. Единственото правило е на 1 литър прясно мляко да се слагат по 5 капки мая за сирене.
В тази връзка, предлагаме ви да си припомните и историята на чийзкейка!