Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Моцарела

по статията работи: | 03 януари 2018 Прочитания: 38189 3
В няколко стъпки
Направи си сам: Моцарела
Източник: TheKitchn.com

Да си направиш моцарела у дома звучи като нещо сложно и трудоемко, но всъщност не е нито едното, нито другото. Затопляте млякото с малко лимонена киселина, добавяте сирището, затопляте отново, омесвате леко и разтягате... И си имате моцарела!

 

Какво мляко да използвате? Имате свободата на избор – високомаслено, нискомаслено, обезмаслено, козе, краве, сурово или пастьоризирано. Единственото условие е да избягвате употребата на мляко, което е пастьоризирано на висока температура (UHT).

 

Въпросният процес променя свойствата на протеините до такава степен, че млякото губи способността си да се пресече. Имайте предвид, че ако първият ви опит е неуспешен, вероятно се дължи на млякото и ще трябва да пробвате с друго.

 

И така, ето необходимите продукти:

1 ¼ ч.ч. вода

 

1 ½ ч.л. лимонена киселина

 

¼ сирище (мая за сирене)

 

1 галон мляко (=3.78541 л)

 

1 ч.л. сол без йод


Ще ви трябват и:

 

голяма керамична тенджера или такава от неръждаема стомана

 

мерителни съдчета

 

термометър

 

голям нож

 

решетъчна лъжица

 

купа за микровълнова фурна

 

гумени ръкавици

 

След като сте се снабдили с всичко това, можете да преминете към същинската, производствена част.


Подгответе лимонената киселина и сирището (маята за сирене). Добавете киселината в 1 ч.ч. вода и изчакайте да се разтвори напълно. Отделете ¼ от течността в купа, в която разбърквате сирището.

 

Сложете млякото в тенджерата. Добавете разтвора с лимонената киселина. Включете котлона на умерена температура (около 30 С) и разбъркайте леко.

 

Източник: TheKitchn.com

 

Махнете съда от котлона и добавете сирището. Разбъркайте няколко пъти. Покрийте тенджерата и я оставете да си почине 5 минути.

 

На този етап млякото трябва да прилича на меко тофу. Ако ви се стори прекалено течно, отново сложете похлупака и изчакайте още 5 минути. След като сместа е готово, нарежете я внимателно вертикално и хоризонтално, да се получи решетка, като с ножа натискате до дъното.

 

16584

Източник: TheKitchn.com

 

Отново върнете тенджерата на котлона на средна температура (около 40 С) и затоплете. Разбъркайте внимателно.

 

Махнете тенджерата от огъня, продължете да разбърквате още 5 минути.

 

Извадете парчетата от образувалата се суроватка с решетъчната лъжица, трябва да се отцедят хубаво. Поставете ги в огнеупорния съд.

 

16586

Източник: TheKitchn.com

 

Затоплете ги в микровълновата за 1 минута. Отцедете ги от суроватката. Сложете си гумените ръкавици и премесете няколко пъти, да се получат т.нар конци.

 

Добавете солта (може и без сол, по желание). С помощта на двете ръце, леко разтегнете и прегънете сиренето. По този начин ще стане по-твърдо и лъскаво. Когато това се случи, можете да оформите моцарелата на една голяма топка или две по-малки.

 

16587

 

16585

Източник: TheKitchn.com


Консумирайте моментално или съхранявайте в хладилника до 1 седмица в покрит съд със суроватка, смесена с малко сирене.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
калa
24.09.2013 | 21:27
В рецептата пише - "1/4 сирище" - не разбирам,една четвърт от колко!? Трябва да уточните!
2
Qna Kirkova
24.09.2013 | 16:47
Не знаех,че така се прави моцарела:)
1
Вили Чамова
23.09.2013 | 15:56
Защо не пише по колко време са държи на котлона има няколко пъти сложете на котлона след това свалете от котлона но по колко минути не се знае , моля уточнете !!!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...