Има един чудесен български десерт – цедено кисело мляко със сладко или мед.
Ако това мляко, което се продава в магазина, не ви допада, ние ще ви предложим начин как да си направите домашно цедено кисело мляко.
И ако искате десертът да е абсолютно домашен, започнете с направа на киселото мляко, след това продължете с тези няколко стъпки по изцеждането на вкусното кисело мляко.
Покрийте средно голяма купа с един пласт тензух.
Сложете неовкусеното кисело мляко в средата на купчинка, не е нужно да се стремите да е равномерна.
Съберете краищата на тензуха заедно и започнете да повдигате млякото нагоре-надолу, за да се изцеди добре от течността. Над купата, ако е достатъчно дълбока, или над мивката, усукайте краищата на плата с въртеливи движения.
Натиснете леко самото мляко с ръце, да за излезе и последната останала течност в него.
Ще усетите, че течността свършва, когато започне да чете по-бавно. Тогава може да сложите тензуха с млякото в цедка над купата, но така че да не достига дъното и то да продължи да се отцежда.
Сложете купата в хладилника за 2-3 часа.
След като това време изтече, извадете тензуха с млякото и отново сложете над мивката.
Внимателно разгънете плата и ако смятате, че има още течност, натиснете отново с длани, като преди това отново сте събрали краищата на плата.
С помощта на шпатула извадете цеденото кисело мляко от тензуха и го прехвърлете в купа за сервиране.
След това можете да си приготвите ето този десерт с цедено мляко и боровинки или да го полеете с мед и орехи. Всъщност сте абсолютно свободни да си хапнете млякото както желаете.