Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Нар

по статията работи: | Прочитания: 7351 1
Вкусните червени семенца са изключително полезни
Нар
Източник: Photl

Нарът е един от най-вкусните и полезни плодове. Наричан още "ябълката на познанието", тъй като има теория, че забраненият плод в райската градина е бил именно нарът, а не обикновената ябълка. Смята се, че редовната консумация на нар подмладява и разкрасява, освен това засилва паметта, познавателните способности и, малко по-метафорично и поетично казано, отваря сетивата ни към невидимото за очите.

Произхожда от Азия, като за негова родина се счита територията около днешните държави Иран и Ирак. Расте на дървета, които достигат височина от средно пет метра, максимум осем. Споменава се в много древни и свещени текстове, а днес е разпространен в повечето топли страни по света – главно по Средиземноморието, в Близкия Изток, Африка, Латинска Америка.

У нас почти не се отглеждат нарови дръвчета. Доколкото все пак има такива, те са стопанисвани от любители на този плод и от експериментатори с овощните си градини.

А нарът заслужава да бъде отглеждан! Обикновено плодовете му узряват през късната есен и са в по-голямо изобилие на пазара през студените месеци. Опаковани са в дебела кожеста обвивка, чието предназначение е да опазва целостта на дребните червени семенца във вътрешността на плода. Самата кора не се яде, но е богата на антиоксиданти и може да послужи за направата на чай. Също така, когато се получава сок от нар с подходяща машина, е добре да се използват и корите.

Семенцата на нара се консумират заедно с намиращите се в тях малки бели семчици. Когато нарът не е добре узрял, нито семенцата са толкова вкусни, нито семките са особено приятни за дъвчене, тъй като все още са доста твърди.

Макар и да не е особено познат в българската кулинария, нарът намира широко приложение в кухнята. От него се приготвят освен споменатият сок, също и алкохолни коктейли и вино. Може да се консумира в предястия и салати, в десерти и печива, както и в основни ястия. Вкусът на повечето от ястията с нар е леко екзотичен, но приятен по особен начин, а който веднъж е опитал нар, рядко се отказва от него.

Естествено нарът може да се похапва и без никаква предварителна обработка – просто изчистените му от кората семенца се изсипват в купа и се ядат с помощта на малка лъжичка. Все повече научни изследователи уверяват, че честата консумация на сладките семенца драстично ще подобри общото ни здравословно състояние.

Според наскоро проведено медицинско изследване нарът значително понижава и нормализира кръвното налягане при редовна консумация. Това твърдение е доказано с резултатите на група пациенти, част от които всеки ден в продължение на една година са консумирали по един плод нар. Атеросклеротичните плаки на изследваните са се понижили с 30% след края на периода на експеримента. Докато при останалите хора, които не са включвали нара в дневното си меню, е бил отчетен ръст с девет на сто в плаките, които запушват артериите.

В нара има много витамини - C, K, както и B1, B2 и B6. Съдържа големи количества полифеноли – антиоксиданти, които предпазват клетките в тялото ни от нарушаване на функциите на ДНК и понижават риска от сърдечносъдови заболявания. Плодът съдържа още ценни минерали, между които магнезий, фосфор, манган и други.

Желаещите да отслабнат с нискокалорични и вкусни храни могат да спрат своя избор върху нара, защото той е отгоре на всичко нискокалоричен и добре зареден с фибри, които подобряват храносмилането и подпомагат метаболизма.



И още един бонус - на нара се приписват и свойствата на афродизиак.

Когато избираме нар, е добре да обърнем внимание на цвета на кората. Той трябва да е тъмночервен, но не и кафяв. Ако има дребни резки или наранявания върху обвивката, не означава, че плодът е повреден. Кората е здрава и сравнително дебела и е възможно да става дума само за козметичен дефект. 

Обикновено по-големите нарове са по-вкусни и са с по-узрели и големи семенца. Ако купите нар, който според вас не е достатъчно узрял, може да го оставите за няколко дни да доузрее. Веднъж обелен и почистен, нарът може да се съхранява в стъклен съд с капак (например буркан) в хладилника за максимум 2-3 дни.

Свързани рецепти
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Galia Ivanova
26.02.2013 | 16:39
нара е много вкусен , не знаех че е толкова полезен
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...