Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Натиас - испанският яйчен крем

по статията работи: | 02 септември 2015 Прочитания: 3574
С многото му лица по света
Натиас - испанският яйчен крем
Източник: Youtube

Всички сме фенове на яйчените кремове, няма две мнения по въпроса.

 

Това можем да го докажeм много лесно – почти няма кухня, която да няма своя любима рецепта за яйчен крем.

 

Било то френските крам карамел и брюле, бразилският куиндин, испанският флан и т.н.

 

Всички те са различни варианти на яйчен крем. Но са толкова вкусни, че който и да ни сервират, направо изчезва за секунди от масата.

 

Сега ще стане дума за още един испански крем – Natillas

 

 32927

 Крем Натиас, сервиран в Мадрид/wikipedia.org

 

Натиас е термин, който се използва за определено направление десерти, част от кухнята на испаноговорящите страни.

 

В Испания натиас е десерт, направен от мляко, захар, яйца и още няколко ароматизиращи продукта – ванилия и канела. Звучи наистина вкусно, нали?

 

В Колумбия, където също си падат доста по десерта, обаче не слагат яйца. В такъв случай, колумбийският натиас е подходящ за хора, които по някаква причина не хапват яйца и продукти, които ги съдържат.

 

32926

 Порция крем Натиас в Колумбия/wikipadia.org

 

На някои места крем натиас се сравнява с още една вкусотия от европейската кухня – крем Англез.

 

В Испания крем натиас се прави от мляко, захар, яйца, ванилова есенция и канела. На финала, преди да бъде сервиран, натиас се гарнира с бисквитка. В някои рецепти се използват само жълтъците на яйцата, но това е въпрос на избор на готвача.

 

Разликата между натиас, крем карамел и крем Англез се крие в текстурата на десертите. Тя, разбира се, е подобна, но натиас е малко по-течен. Именно затова позволява да се сервира с бисквитка, която поема от крема, става мека и определено обогатява усещането при консумацията му. А като добавим и ванилия и канела, тогава наистина получаваме един уникално ароматен и много апетитен крем. 

  

В Колумбия обикновено приготвят десерта по коледно време. Сервира се с традиционните понички от Латинска Америка - Buñuelos

 

Перу е следващата държава, където приготвят вариант на крем натиас. Разликата идва оттам, че в Перу правят крема по-гъст и няма яйца.

 

Подобен яйчен крем правят още и в Коста Рика, Мексико, Пуерто Рико. 

 

Вече наистина се убедихме, че по целия свят яйчените кремове са най, ама най-разпространеният десерт.


Да не забравяме, че и в България на първо място поставяме крем карамела като любим десерт.


На финала ви предлагаме да си направите един крем натиас, за да се пренесете за малко в Испания или дори в Латинска Америка.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...