Всички сме фенове на яйчените кремове, няма две мнения по въпроса.
Това можем да го докажeм много лесно – почти няма кухня, която да няма своя любима рецепта за яйчен крем.
Било то френските крам карамел и брюле, бразилският куиндин, испанският флан и т.н.
Всички те са различни варианти на яйчен крем. Но са толкова вкусни, че който и да ни сервират, направо изчезва за секунди от масата.
Сега ще стане дума за още един испански крем – Natillas.
Крем Натиас, сервиран в Мадрид/wikipedia.org
Натиас е термин, който се използва за определено направление десерти, част от кухнята на испаноговорящите страни.
В Испания натиас е десерт, направен от мляко, захар, яйца и още няколко ароматизиращи продукта – ванилия и канела. Звучи наистина вкусно, нали?
В Колумбия, където също си падат доста по десерта, обаче не слагат яйца. В такъв случай, колумбийският натиас е подходящ за хора, които по някаква причина не хапват яйца и продукти, които ги съдържат.
Порция крем Натиас в Колумбия/wikipadia.org
На някои места крем натиас се сравнява с още една вкусотия от европейската кухня – крем Англез.
В Испания крем натиас се прави от мляко, захар, яйца, ванилова есенция и канела. На финала, преди да бъде сервиран, натиас се гарнира с бисквитка. В някои рецепти се използват само жълтъците на яйцата, но това е въпрос на избор на готвача.
Разликата между натиас, крем карамел и крем Англез се крие в текстурата на десертите. Тя, разбира се, е подобна, но натиас е малко по-течен. Именно затова позволява да се сервира с бисквитка, която поема от крема, става мека и определено обогатява усещането при консумацията му. А като добавим и ванилия и канела, тогава наистина получаваме един уникално ароматен и много апетитен крем.
В Колумбия обикновено приготвят десерта по коледно време. Сервира се с традиционните понички от Латинска Америка - Buñuelos.
Перу е следващата държава, където приготвят вариант на крем натиас. Разликата идва оттам, че в Перу правят крема по-гъст и няма яйца.
Подобен яйчен крем правят още и в Коста Рика, Мексико, Пуерто Рико.
Вече наистина се убедихме, че по целия свят яйчените кремове са най, ама най-разпространеният десерт.
Да не забравяме, че и в България на първо място поставяме крем карамела като любим десерт.
На финала ви предлагаме да си направите един крем натиас, за да се пренесете за малко в Испания или дори в Латинска Америка.