Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Не изхвърляйте животинската мазнина от готвенето

по статията работи: | 06 ноември 2015 Прочитания: 1502
Тя има много употреби
Не изхвърляйте животинската мазнина от готвенето
Източник: Wikimedia Commons

Какво правим обикновено, когато ни остане някаква мазнина, отделила си при готвене?

 

Изхвърляме я. А не бива. Всъщност тези "остатъци” носят аромат и могат да намерят различни приложения в готвенето.

 

Като например факта, че могат да се използват вместо масло в някои гозби. Могат да заменят мазнината при сотиране на зеленчуци и то много успешно. Затова, когато отцедите отделилата се мазнина (както се казва в повечето рецепти), определено не трябва да я изливате в мивката, буквално казано.

 

Ето например какво можем да направим веднага с отделилата се мазнина при готвенето:

 

– слагате пържолки в тиган (който може да се сложи и във фурната). След като сте готови, вадите месото и оставяте всичко, което е останало от тях в тигана (т.е. не махаме дори малките парченца месо). Все пак ще имате някаква гарнитура, нали? И тя обикновено е зеленчуци (домати, зелен фасул, зеле и др.). Сложете ги в тигана с мазнината от месото и ги пъхнете в печката.

 

*В случай, че имате повече мазнина отколкото ви трябва за зеленчуците, тогава отсипете малко и го запазете (след малко ще разберете как). Все пак не бива да рискуваме здравето си с прекалено много мазнина, просто "за да не отиде на вятъра”.

 

- ако приготвяте боб, леща, качамак, няма по-добър момент от този да използвате мазнината от месото вместо олио или масло.

 

- ако сте направили зелена салата, то можете да използвате топлата мазнина от месото вместо дресинг. Става много по-вкусно и ароматно, убедете се сами. Дори може да съчетаете дресинга със сладко от кайсии или боровинки – това вече е невероятна комбинация.


- ако приготвяте месо на скара, то мазнината, която се отделя във ваничката (тавичката) под скарата, се прехвърля лесно в съд за съхранение, но докато е все още топла

 

Добре след като вече уточнихме, че има доста различни начини за моментална употреба на животинска мазнина, останала от готвенето, то нека видим и как можем да я съхраним, за да я ползваме по-натам.

 

Това, с което трябва да се съобразим на 1-во място е материала – мазнината не трябва да се слага в пластмасов съд. Всичко друго – стъклено бурканче, дори чаша е подходящо. Трябва да прехвърлим мазнината докато все още е топла (ако го направим в пластмаса, може и да се стопи или поне да се загрее, а всички знаем, че това е вредно). И освен всичко това стъклото се мие по-лесно.

 

 wikipedia.org 


Сложете в хладилника бурканчето и така може да издържи до 1 седмица.

 

След това с помощта на лъжица си изваждайте колкото ви е необходимо и използвайте: 

 

- за намазняване на съдове за печене

- за пържени яйца, където не ни трябва много мазнина

- за направа на домашни крутони

- за карамелизиране на лук

 

Вариантите са наистина много, но едно е ясно - мазнината от готвенето

 

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D