Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Не изхвърляйте отделеното в сокоизстисквачката!

по статията работи: | 01 декември 2019 Прочитания: 1225
А вижте за какво може да го използвате
Не изхвърляйте отделеното в сокоизстисквачката!
Източник: Youtube

Ако сте привърженици на здравословното хранене, то най-вероятно започвате деня си с чаша прясно изцеден сок.

 

Ние абсолютно подкрепяме мнението, че точно така трябва да започва денят ни.

 

За да си приготвим вкусен прясно изцеден сок, ни е нужна сокоизстисквачка. Това е един продукт, който си мислим, че е много модерен, но ще се изненадате, че дори бабите ни са имали сокоизстисквачки.

 

Какъв е проблемът с тях?

 

При приготвяне на сок чрез сокоизстисквачка голяма част от плодовете или зеленчуците се отделя като боклук.

 

Всъщност, това изобщо не е боклук - в тази отделена смес има много полезни вещества, от които можем да се възползваме.

 

Сместа изглежда безжизнена и суха, но това е така, защото в нея няма никаква влага - тя е отделена за сок. Въпреки това тази смес е ценна и може да намери приложение в кулинарията.

 

Ще се насочим основно към зеленчуковите сокове. Там се отделя още по-голямо количесво, тъй като в зеленчуците има по-малко течност, отколкото в плодовете. 

 

Какво да правите с тази странно изглеждаща смес? Имаме за вас 5 невероятни предложения!

 

Първо, може да си приготвите страхотен домашен зеленчуков бульон. Сложете зеленчуците в тенджера, добавете вода, лук на парчета и подправки. Оставете да заври, намалете котлона и оставете така 30-40 минути.

 

После прецедете бульона и готово! Имате си чуден домашен бульон, който можете да замразите или да използвате веднага. 

 

* Припомнете си кои зеленчуци са подходящи за домашен бульон и кои е по-добре да не слагате, ако искате вкусен и ароматен бульон.  

 

youtube.com

 

Второ, може да си направите страхотни зеленчукови крекери. Ето я и рецептата (регулирайте я според количеството отделена смес, която имате).

 

3 ч.ч. зеленчукова смес

1/2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. вода

сол и подправки на вкус (риган, мащерка, босилек, чубрица) 

 

Сложете зеленчуковата смес в блендер и пасирайте до гладкост. После добавете останалите продукти и отново пуснете блендера. Когато сместа стане хомогенна, изсипете я в тавичка, застлана с хартия за печене, на много тънък слой (използвайте по-голяма тава). 

 

Загладете, нарежете с нож за пица и сложете във фурната на 160 С за 40-60 минути.

 

Ако имате плодова смес, може да си направите и плодови крекери. За тях добавете и малко захар.

 

Плодовата смес също може да слагате в смес за сладкиши и десерти. Ще се получи страхотно!

 

Трето, може да си направите чудно вкусен зеленчуков пастет. Сложете сместа в блендер, добавете пресни подправки, сол и чесън и пасирайте.

 

После размесете с крема сирене, като може да прибавите направо в блендера крема сиренето и да оставите робота да си свърши работата сам. 

 

Използвайте този пастет за мазане на сандвичи, добавка в предястие или като дип за различни крекери. Например - пастетът върви чудесно със зеленчуковите крекери. 

 

youtube.com

Рейтинг: 4 / 5 , 220 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D