Ако сте привърженици на здравословното хранене, то най-вероятно започвате деня си с чаша прясно изцеден сок.
Ние абсолютно подкрепяме мнението, че точно така трябва да започва денят ни.
За да си приготвим вкусен прясно изцеден сок, ни е нужна сокоизстисквачка. Това е един продукт, който си мислим, че е много модерен, но ще се изненадате, че дори бабите ни са имали сокоизстисквачки.
Какъв е проблемът с тях?
При приготвяне на сок чрез сокоизстисквачка голяма част от плодовете или зеленчуците се отделя като боклук.
Всъщност, това изобщо не е боклук - в тази отделена смес има много полезни вещества, от които можем да се възползваме.
Сместа изглежда безжизнена и суха, но това е така, защото в нея няма никаква влага - тя е отделена за сок. Въпреки това тази смес е ценна и може да намери приложение в кулинарията.
Ще се насочим основно към зеленчуковите сокове. Там се отделя още по-голямо количесво, тъй като в зеленчуците има по-малко течност, отколкото в плодовете.
Какво да правите с тази странно изглеждаща смес? Имаме за вас 5 невероятни предложения!
Първо, може да си приготвите страхотен домашен зеленчуков бульон. Сложете зеленчуците в тенджера, добавете вода, лук на парчета и подправки. Оставете да заври, намалете котлона и оставете така 30-40 минути.
После прецедете бульона и готово! Имате си чуден домашен бульон, който можете да замразите или да използвате веднага.
* Припомнете си кои зеленчуци са подходящи за домашен бульон и кои е по-добре да не слагате, ако искате вкусен и ароматен бульон.
youtube.com
Второ, може да си направите страхотни зеленчукови крекери. Ето я и рецептата (регулирайте я според количеството отделена смес, която имате).
3 ч.ч. зеленчукова смес
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
сол и подправки на вкус (риган, мащерка, босилек, чубрица)
Сложете зеленчуковата смес в блендер и пасирайте до гладкост. После добавете останалите продукти и отново пуснете блендера. Когато сместа стане хомогенна, изсипете я в тавичка, застлана с хартия за печене, на много тънък слой (използвайте по-голяма тава).
Загладете, нарежете с нож за пица и сложете във фурната на 160 С за 40-60 минути.
Ако имате плодова смес, може да си направите и плодови крекери. За тях добавете и малко захар.
Плодовата смес също може да слагате в смес за сладкиши и десерти. Ще се получи страхотно!
Трето, може да си направите чудно вкусен зеленчуков пастет. Сложете сместа в блендер, добавете пресни подправки, сол и чесън и пасирайте.
После размесете с крема сирене, като може да прибавите направо в блендера крема сиренето и да оставите робота да си свърши работата сам.
Използвайте този пастет за мазане на сандвичи, добавка в предястие или като дип за различни крекери. Например - пастетът върви чудесно със зеленчуковите крекери.
youtube.com