Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Непал

по статията работи: | 08 декември 2011 Прочитания: 1101
Климатът на страната е подходящ за отглеждането на култури като ориз, леща, пшеница
Непал
Източник: Wikimedia Commons

Като цяло непалската кухня е претърпяла много влияния през годините. Индийски, китайски и тибетски вкусове и аромати могат лесно да бъдат открити в местната храна. Различните етнически групи имат свои специалитети, но те влизат в ежедневната им храна, не в менюто за специални поводи.

 

Въпреки тези различия навсякъде в страната се яде dal-bhat-tarkari. Dal е супа от леща и подправки, която се сервира със сварен ориз (bhat) и зеленчуково къри (tarkari). Типична гарнитура е в малки количества и е изключително пикантна. Тя може да се приготви както от пресни така и от мариновани съставки. Броят на вариациите при приготвянето ѝ е зашеметяващ - става дума за число от порядъка на няколко хиляди. 

 

Климатът на страната е подходящ за отглеждането на култури като ориз, леща, пшеница, царевица и картофи. В районите, в които се отглежда ориз, той задължително присъства в две от дневните хранения.

 

Уникалният вкус на непалската храна се дължи на страхотна смесица от съставки и най-вече на подправки. За овкусяване на ястията се използват предимно чесън, джинджифил, кимион, кориандър, куркума, индийско орехче, дафинов лист, черен пипер, люти чушки, лук и магданоз.

 

Алу Тама е уникално традиционно непалско ястие. За разлика от всички други индийски и южноазиатски видове къри, това се приготвя с бамбук.

 

Непалците готвят специално овкусено с подправки месо, като обикновено то е пилешко или свинско. Към ястието, което се нарича масу, има и сос. То се сервира като основно ястие в комбинация с ориз и е изключително популярно в страната.

На особена популярност сред туристите се радва ястието гундрук дхийдо, което се прави от пшеница, царевица и сушени зелени зеленчуци.

 

Между основните хранения за деня хората в Непал ядат сладки, чай с мляко и тестени закуски.

 

Непалците правят свое домашно вино, което наричат тонгба. То се приготвя от ферментирали семена от просо, които се поставят в дървена или пластмасова чаша, пълна с топла вода. Напитката се консумира с бамбукова сламка, благодарение на което се усеща наситения вкус на течността. Пие се предимно през зимния сезон, като също е любима напитка на повечето туристи.

 

По време на религиозни обреди и събирания се пие специална дестилирана алкохолна напитка, наречена raksi. Известна и със своите антисептични качества и също се произвежда в самите домакинства, като представлява вид ликьор.

 

Сред безалкохолните напитки се отличава чаят, който се пие с мляко и захар. Освен него местното население утолява жаждата си и със сок от захарна тръстика.

 

По традиция хората в Непал ядат седнали на земята или клекнали, въпреки че в градските ресторанти има маси и столове. Освен това всички се хранят с ръце, като по-често използват дясната ръка.

 

Супите като дал и ястията със сос може да се сервират в отделни малки купички, за да могат да се изсипват върху ориза.

 

Гостите на Непал трябва да бъдат много внимателни, тъй като се счита за проява на лош вкус, ако някой докосне чуждо ястие или до самия човек.

 

Кравите са свещени животни в страната, ето защо всички хранителни продукти, съдържащи говеждо месо, са строго забранени.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!