Трябва да признаем, че знаем много начини, по които да си приготвим яйца. На очи, варени, бъркани, по панагюрски и още доста различни вариации, за които няма да ни стигне времето да обясняваме.
И все пак се оказа, че има начин, за който не знаехме. Пържени, но не в тиган, а в дълбок съд с олио. Това на първо четене звучи странно и недостижимо. И знаем какво си мислите – дали няма да се раздробят, както става с панагюрските яйца. Отговорът е - не!
Истинската техника в тази рецепта не е пърженето, ами самото яйце и начинът, по който го оформяме. Това се случва с помощта на две дървени лъжици. Задължително дървени! В противен случай бихме се изгорили. Олиото е прекалено горещо и металът не е подходящ. За пластмасата дори няма да говорим.
И като споменахме високата температура, трябва да имаме предвид, че е желателно тя да достигне 230 С. Само така ефектът ще е положителен.
А какъв е ефектът, ще се запитате? Разбира се, вкусен. Получава се пържено яйце с хрупкава коричка и разтичащ се жълтък. В добавка малко сол и пипер, и яйцето се превръща в перфектната гарнитура.
Вижте нагледно как се случва всичко, описано дотук.