В 100 мл прясно мляко натрошете маята и добавете 1 с.л. захар. Сипете брашно до получаване на рядка каша. Оставете на топло, докато шупне и удвои обема си (за около 10 мин.).
В дълбок съд пресейте брашното и в средата оформете кладенче. Добавете солта, 1 яйце и 1 белтък. Изсипете кваса, останалото хладко мляко и хладката вода.
Меси се, докато по тестото се появят мехури. След това се удря 100 пъти върху масата.
Следва оформянето на питата според вашето желание. В случая тестото се разделя на две топки.
Едната топка се разделя на три по-малки. Разточват се на три кори, големи колкото тавата, в която ще се пече питата. Налагат се една над друга, като първата и втората се намазват обилно с мазнина и по желание се ръси натрошено сирене между тях.
С другата топка се процедира по същия начин в началото. Само че корите трябва да имат правоъгълна форма. Полученият трислоен правоъгълник се реже по тясната страна на шест ленти. Всяка една от тях се разтяга и увива (усуква) като въже и след това се завързва на възел. Получените възли се редят в кръг в средата на тавата.
Оформената пита се оставя на топло да втаса, до удвояване на обема й.
Намазва се с отделения жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко (по 1ч.л.).
Пече се в предварително загрята на 180 С фурна. След 10 минути се намалява на 150 С и се пече до готовност (проба с клечка).
Поднася се с шарена сол или мед.
Да ви е вкусна и сладка питата!