Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Новогодишна погача

17
Новогодишна погача
Източник: Петя Цанкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Празник:Нова Година
Рейтинг: 3.5
(базиран на 2 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    В 100 мл прясно мляко натрошете маята и добавете 1 с.л. захар. Сипете брашно до получаване на рядка каша. Оставете на топло, докато шупне и удвои обема си (за около 10 мин.).

  • 2

    В дълбок съд пресейте брашното и в средата оформете кладенче. Добавете солта, 1 яйце и 1 белтък. Изсипете кваса, останалото хладко мляко и хладката вода.

  • 3

    Меси се, докато по тестото се появят мехури. След това се удря 100 пъти върху масата.

  • 4

    Следва оформянето на питата според вашето желание. В случая тестото се разделя на две топки.

  • 5

    Едната топка се разделя на три по-малки. Разточват се на три кори, големи колкото тавата, в която ще се пече питата. Налагат се една над друга, като първата и втората се намазват обилно с мазнина и по желание се ръси натрошено сирене между тях.

  • 6

    С другата топка се процедира по същия начин в началото. Само че корите трябва да имат правоъгълна форма. Полученият трислоен правоъгълник се реже по тясната страна на шест ленти. Всяка една от тях се разтяга и увива (усуква) като въже и след това се завързва на възел. Получените възли се редят в кръг в средата на тавата.

  • 7

    Оформената пита се оставя на топло да втаса, до удвояване на обема й.

  • 8

    Намазва се с отделения жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко (по 1ч.л.).

  • 9

    Пече се в предварително загрята на 180 С фурна. След 10 минути се намалява на 150 С и се пече до готовност (проба с клечка).

  • 10

    Поднася се с шарена сол или мед.

  • 11

    Да ви е вкусна и сладка питата!

     

продукти
Коментари(17)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
17
Maria Ganeva
03.01.2014 | 18:09
E, всичко много хубаво, но не прочетох никъде-къде се слага маслото, ако се мажат "обилно"корите , тогава олиото/3 с. л./ къде е!
16
Иванка Стоянова
13.12.2013 | 19:32
И една хитринка за тези, които се притесняват дали ще се справят с маята. Вместо да се залива и да се оставя да втасва се наръсва с 1ч.л. сол и 1ч.л захар, разбърква се и тя се разтваря моментално, след което се добавя към брашното. Повярвайте ми никога не се е получавал фал. Весели празници!
15
работната пчела
13.12.2013 | 16:23
прекрасна е ! поздравления, )
14
Отговор на коментар #11 от Петя Иванова:
Мисля да се опитам да я направя и аз , защото не ми се отдава много месенето .
13
Страшно много обичам домашно направена пита , но ако трябва да съм честна не съм голям специалист в месенето .
12
Петя Иванова
13.12.2013 | 09:24
Отговор на коментар #9 от Лорета Първанова:
Аз мисля още днес да се пробвам да я приготвя .
11
Петя Иванова
13.12.2013 | 09:24
Много готина пита . Не знам дали ще мога да я приготвя .
10
Отговор на коментар #8 от elena atanasova:
И аз ще я направя , но мисля да направя една пробна :)
9
Страхотна пита !!! Много ми се иска и аз да си я направя :)
8
elena atanasova
12.12.2013 | 10:42
Ще е направя за празниците.
7
elena atanasova
12.12.2013 | 10:41
Разкошна пита е.
6
pepi damjnova
12.12.2013 | 09:19
Отговор на коментар #1 от kalinka kalinkova:
Ще се сложат задължително.
5
pepi damjnova
12.12.2013 | 09:19
Страхотно изглежда питата.
4
stefaniika koleva
11.12.2013 | 22:21
Наистина изглежда вкусна и с удоволствие ще е приготвя.
3
stefaniika koleva
11.12.2013 | 22:21
Отговор на коментар #1 от kalinka kalinkova:
Имаш право.
2
kalinka kalinkova
11.12.2013 | 08:43
С удоволствие ще е направя.
1
kalinka kalinkova
11.12.2013 | 08:42
Тази Новогодишна погача и липсват само късметчета.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!