Убедени сме, че в днешно време трудно би се открило домакинство, което да си няма тенджера под налягане.
Причините да имате такава са много: с нея се готви бързо, здравословно и вкусно; поддържа се лесно и ви спестява както време, така и пари.
И така. Имате си тенджера под налягане, и въпреки че знаете колко добър помощник в готвенето е тя, я използвате сравнително рядко.
Може би не знаете достатъчно добри и вкусни рецепти, които да приготвяте в нея? Или пък се страхувате от това да не объркате нещо?
Каквато и да е причината, поради която пренебрегвате този уред, тенджерата под налягане би влязла в чудесна употреба, когато се колебаете какво да приготвите за обяд или вечеря или имате ограничено време.
Има няколко прости правила, които трябва да спазвате при нейното ползване.
Най-честата грешка, която се допуска при нейното ползване, е неправилното време за готвене на определения продукт (месо, зеленчуци, бобови). В резултат, ястията обикновено не са в най-добрия си вид и с най-добрите си вкусови възможности.
Понякога това се дължи на самите рецепти, които потребители избират – в тях не е упоменато точното време за готвене под налягане. Други кулинари пък решават, че всички продукти буквално трябва да плуват във вода и така зеленчуците (например) се разкашкват, та е трудно да познаеш кое какво е в чинията.
При обикновените методи на готвене, задушаването на месото винаги го прави меко и крехко. Въпреки че в тенджерата под налягане винаги трябва да готвите с течност (вода, бульон), нейното количество трябва да е по-малко, отколкото в обикновен съд.
Причината – тук течността не се изпарява и именно поради тази причина ястията стават готови двойно по-бързо. Все пак, обемът на течността в никакъв случай не трябва да е под 1 ч.ч.
Най-добре винаги да четете и следвате внимателно рецептата, на която сте се спрели, както и да сте се запознали подробно с указанието за ползване на вашата тенджера.
Никога не препълвайте тенджерата – въпреки че парата няма тежест, на нея й е необходимо място. Така че помнете следното – повече от 2/3 продукти спрямо обема на тенджерата е много, повече от ½ течност – също.
Как да адаптирате любимото си ястие за тенджера под налягане, за да стане то по-бързо?
Въпреки че този уред е най-подходящ за продукти, които изискват по-дълго време на готвене, в него може да бъде сготвено практически всяко ястие. Ето към кои общи стъпки трябва да се придържате, за да адаптирате всяка една рецепта:
* Подгответе продуктите си както е в оригиналната рецепта;
* Използвайте достатъчно течност, за да се създаде пара (минимум 1 ч.ч.);
* Проверете колко време е необходимо за приготвянето на дадените продукти, тъй като тук то ще е по-различно – ще се скъси поне с 25% до 50%;
* Ако времето, което сте определили, не е било достатъчно, винаги можете да го увеличите, но разкашканите зеленчуци няма как да възвърнат предишната си форма.
А сега ви предлагаме класическата рецепта за зрял фасул в тенджера под налягане.