Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Нямаш време? Извади тенджерата под налягане!

по статията работи: | 10 януари 2014 Прочитания: 5401
А с тази статия си припомни как точно да я използваш
Нямаш време? Извади тенджерата под налягане!
Източник: Thinkstock / Guliver

Убедени сме, че в днешно време трудно би се открило домакинство, което да си няма тенджера под налягане.

 

Причините да имате такава са много: с нея се готви бързо, здравословно и вкусно; поддържа се лесно и ви спестява както време, така и пари.

 

И така. Имате си тенджера под налягане, и въпреки че знаете колко добър помощник в готвенето е тя, я използвате сравнително рядко.

 

Може би не знаете достатъчно добри и вкусни рецепти, които да приготвяте в нея? Или пък се страхувате от това да не объркате нещо?

 

Каквато и да е причината, поради която пренебрегвате този уред, тенджерата под налягане би влязла в чудесна употреба, когато се колебаете какво да приготвите за обяд или вечеря или имате ограничено време.

 

Има няколко прости правила, които трябва да спазвате при нейното ползване.

 

Най-честата грешка, която се допуска при нейното ползване, е неправилното време за готвене на определения продукт (месо, зеленчуци, бобови). В резултат, ястията обикновено не са в най-добрия си вид и с най-добрите си вкусови възможности.

 

Понякога това се дължи на самите рецепти, които потребители избират – в тях не е упоменато точното време за готвене под налягане. Други кулинари пък решават, че всички продукти буквално трябва да плуват във вода и така зеленчуците (например) се разкашкват, та е трудно да познаеш кое какво е в чинията.

 

При обикновените методи на готвене, задушаването на месото винаги го прави меко и крехко. Въпреки че в тенджерата под налягане винаги трябва да готвите с течност (вода, бульон), нейното количество трябва да е по-малко, отколкото в обикновен съд.

 

Причината – тук течността не се изпарява и именно поради тази причина ястията стават готови двойно по-бързо. Все пак, обемът на течността в никакъв случай не трябва да е под 1 ч.ч.

 

Най-добре винаги да четете и следвате внимателно рецептата, на която сте се спрели, както и да сте се запознали подробно с указанието за ползване на вашата тенджера.

 

Никога не препълвайте тенджерата – въпреки че парата няма тежест, на нея й е необходимо място. Така че помнете следното – повече от 2/3 продукти спрямо обема на тенджерата е много, повече от ½ течност – също.

 

Как да адаптирате любимото си ястие за тенджера под налягане, за да стане то по-бързо?

 

Въпреки че този уред е най-подходящ за продукти, които изискват по-дълго време на готвене, в него може да бъде сготвено практически всяко ястие. Ето към кои общи стъпки трябва да се придържате, за да адаптирате всяка една рецепта:

 

* Подгответе продуктите си както е в оригиналната рецепта;

 

* Използвайте достатъчно течност, за да се създаде пара (минимум 1 ч.ч.);

 

* Проверете колко време е необходимо за приготвянето на дадените продукти, тъй като тук то ще е по-различно – ще се скъси поне с 25% до 50%;

 

* Ако времето, което сте определили, не е било достатъчно, винаги можете да го увеличите, но разкашканите зеленчуци няма как да възвърнат предишната си форма.

 

А сега ви предлагаме класическата рецепта за зрял фасул в тенджера под налягане.

Рейтинг: 4 / 5 , 164 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!