Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Обединени арабски емирства

по статията работи: | 03 януари 2012 Прочитания: 2371
Ястията обикновено са във вид на яхния и се приготвят в един съд
Обединени арабски емирства
Източник: Wikimedia Commons

Кухнята на Обединените арабски емирства (ОАЕ) е съчетание между кухните в Близкия изток и азиатската кухня. Въпреки това често могат да бъдат срещнати и ястия от други части на света, което може да изненада всеки посетител. Трябва да отбележим силното влияние на страни като Мароко, Ливан и Иран. Не оставайте с впечатлението, че повечето храни са дошли отвън, защото съществуват и редица местни ястия. Въпреки това трудно се намират ресторанти, в които се сервират местни храни в традиционния им вид.

 

Поради суровите условия на пустинята, традиционната храна в Обединените арабски емирства включва много месо, зърнени храни и млечни продукти. Зеленчуците са лесни за отглеждане и също са силно застъпени в местната диета. Консумираното месо обикновено е козе или пилешко. Тъй като камилите са високо ценени заради млякото и възможностите за транспортиране, яденето на камилско месо е запазено за специални поводи.

 

Ястията обикновено са във вид на яхния и се приготвят в един съд. Основните подправки, използвани в готварството, са шафран, кардамон, куркума и мащерка. За овкусяване се използват и листата от местни дървета, като ghaff. Ролята на тези листа е да извлекат максимума от вкуса на пилешкото месо по време на готвенето.

 

Традиционната закуска в Обединените арабски емирства включва хляб, поднесен със сирене, сироп от фурми и яйца. Belaleat е друго тестено изделие, донесено от търговците заедно с пастата, което с времето се е превърнало в предпочитана закуска.

 

Един от най-разпространените сладкиши е luqeymat, което представлява пържена топка от палачинково тесто, оваляна в сусамово семе, а след това полята със сироп от фурми. Обичан десерт е и khabeesa. Той се прави от трохи хляб, смесени със захар, кардамон, шафран, грис, ядки и се поднася с масло.

 

В края на храненето обичайно се сервира червен чай с мента, който подпомага храносмилането. Когато посрещат гости, местните хора задължително ги приветстват с арабско кафе и ядки или фурми.

 

Harees е ястие от пшеница и сготвено на бавен огън месо. Ястието е особено популярно и се приготвя предимно за специални поводи – сватби и по време на Рамазана. За празници се прави и ястието mahshi, което се сервира в чест на важни гости. То представлява печено агне с плънка от ориз, стафиди, лук, яйца и ядки. Към всичко това се добавят множество подправки и сосове. Пече се дълго, 7-8 часа, ето защо се поднася предимно за специални поводи. Salona пък е ястие от месо, което се вари с лук, подправки, доматено пюре и различни зеленчуци, включително тиквички, патладжан, лук, пипер, домати и бамя. Морските дарове също са много популярни и присъстват в традиционната местна диета от векове.

 

В кухнята на Обединените арабски емирства съществува голямо разнообразие на видовете хляб. Хлебчетата обикновено се сервират за закуска. Raqaq е плосък хляб, направен от меко тесто, което се сплесква и се пече на желязна плоскост. Гарнира се с топено масло, масло и захар, със сирене или месо.


По време на Рамазана се пече специален хляб, който се прави с мая. Пече се на пещ, наречена tabi и се гарнира с мед, масло или сирене. Друг доста популярен вид е jabab, който се приготвя във вид на палачинка и също се яде с топено масло и захар, с мед, сирене или друга гарнитура.


По-голяма част от населението изповядва исляма, което предполага, че свинското месо и алкохола не присъстват в менюто. Вместо това се консумират повече агнешко и говеждо.

 

Най-популярните напитки са кафето и чаят. Към тях традиционно се добавят кардамон, шафран или мента, за да им се придаде по-различен вкус.

 

Поради забраната да се яде свинско, в хотелите често се предлагат заместители, като говеждо месо и различни колбаси. Ако се предлага свинско месо, то е ясно обозначено, така че клиентите да не се объркат.

 

Алкохол се сервира предимно в хотели, ресторанти и барове, както и в нощни клубове. Има някои специални супермаркети, които продават алкохол и свинско, но те се предлагат в отделни секции.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...