Понякога сме склонни да купуваме по-големи пакети от даден продукт, тъй като всеки знае, че по този начин ни излиза по-евтино.
Такъв е случаят и с брашното. Особено, когато ни предстоят повече почивни дни, тогава има опасност да се презапасим, защото имаме намерение да готвим повече.
Е, но пък е трудно да преценим точно колко брашно ще ни трябва за козунаците (съвсем скоро ще падне голямото месене).
И накрая се озоваваме с останали пакети брашно. Ще имаме късмет, ако пакетите са произведени скоро, но ако сме си купили брашно с наближаващ край на срока на годност, тогава може и да имаме проблем.
Това е една примерна ситуация, но вариантите да се озовем с изтекъл срок на годност на брашното са различни.
Какво да правим в тази ситуация? Можем ли въпреки това да си ги използваме?
Специалистите съветват, ако имаме повече брашно в запас да го държим в хладилника. Така е по-безопасно да се използва след датата, посочена на етикета.
Но тъй като почти никой не си държи брашното в хладилника, тогава е добре да знаем, че има две дати.
Едната е препоръчителна дата на продан, след нея търговците трябва да приберат брашното от рафтовете на магазина.
wikimedia.org
Другата дата е тази, която посочва времето, в което брашното има най-добри вкус и качество. Ако сте преминали тази дата, по-добре не ползвайте брашното.
И нещо много важно - всичко казано дотук важи с още по-голяма тежест за безглутеновите брашна. Тук особено трябва да се спазв датата, посочена на опаковката.
Не бива да правим експерименти със здравето си.