В купа слгаме мекото масло и го размесваме добре със захарта.
Добавяме яйцето, ванилията и солта и отново разбъркваме.
Пресяваме брашното и го добавяме към сместта.
Омесваме меко тесто.
Във форма най -добре с отделящи се стени се разточва 2/3 от тестото, а от останалата част се оформя ръбче на пая.
В тенджерка се слага захарта за плънката. Добавяме вода да покрие захарта за по-равномерно карамелизиране. Приготвяме си чашата сметана.
Надупчваме тестото в тортената форма с вилица, за да не бухва при печене. През това време карамелът е придобил златист цвят и към него прибавяме сметаната и хубаво разбъркваме.
Добавяме и орехите към горещата смес.
Поставяме съда в студена вода за по-бързо охлаждане. Към охладената плънка добавяме меда. Плънката изсипваме върху тестото.
Изпичаме пая в предварително загрята на 180 градуса фурна, като гледаме да не го препечем много и да остане суха плънката.
Охладеният пай се нарязва и се поднася с чаша горчиво кафе.