Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Орехова торта (Марианна)

12
Орехова торта (Марианна)
Източник: Марианна Калинкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
80 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    За блата: В купа разбийте яйцата и захарта до побеляване. Постепенно прибавете 5 с.л. брашно и разбърквайте до сгъстяване на сместа. Прибавят се и 300 г смлени орехови ядки. Излейте сместа във форма, покрита с хартия за печете. Печете около 30-40 мин на 170 С. Извадете от фурната и изчакайте да се охлади напълно. Разрежете блата на две части и напоете добре с ликьор или ром.  

  • 2

    За крема: Кипнете 500 мл мляко. Добавете пудрата захар. Отделно разбийте 2-3 с.л. брашно с останалото мляко и при непрекъснато разбиване добавете към горещото мляко. Овкусете с ванилия и бъркайте до сгъстяване на сместа.

  • 3

    След като кремът се охлади напълно, се смесва и разбива внимателно с предварително разбитото на пяна меко, охладено масло. 

  • 4

    Намажете блатовете с охладения крем.

  • 5

    Отгоре ореховата торта се намазва с останалия крем и се покрива с кокосови стърготини. Поръсете със смлени орехови ядки. По желание полейте с малко горещ карамел. 

  • 6

    Поставете тортата за няколко часа в хладилник. Да ви е сладко :)

Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
Веселина Гатева
22.09.2014 | 17:37
Може да се направи орехова торта с по-малко орехи и без брашно.Става страхотна.Изпеченият блат се разполовява......
11
kalinka kalinkova
07.03.2014 | 11:44
Поздравления, страхотна е тортата!
10
Благодаря на всички за прекрасните коментари!
9
gabriela gabrielova
06.03.2014 | 11:13
Страхотна е тази торта, браво!
8
тихомира илиева
05.03.2014 | 22:49
Чудесна торта.
7
elena atanasova
05.03.2014 | 09:45
Остава да се пробвам да приготвя тази торта.
6
zvetanka ivanova
04.03.2014 | 22:03
Ореховите торти са страхотни. Много ги харесвам.
5
Отговор на коментар #1 от ива:
Иве, аз сложих само 4 с.л. ликьор за аромат, не е за сиропиране. Може да сложиш повечко, не исках много да ги напоявам, тъй като крема достатъчно ще размекне блатовете:). Това е само за аромат:)...
4
Отговор на коментар #2 от ива:
Може и цяла бутилка:), аз сложих ликьор..може и повече лъжики, не е проблем. Тортата сама по себе си е вкусна, а ликьора за свежа нотка, не за сиропиране:)
3
Anna Vasileva
04.03.2014 | 16:42
Отговор на коментар #2 от ива:
хахахаххаха сиропирай в ром! :)
2
ива
04.03.2014 | 16:10
Отговор на коментар #1 от ива:
4-те лъжици ли? Не е ли много малко, аз имам чувството, че половин бутилка ще иде;)
1
ива
04.03.2014 | 16:09
Марианка, колко ром или ликьор отива да се напоят блатовете, горе-долу?
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...