Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

От кои въглехидрати не се дебелее? Доказано!

по статията работи: | 10 юли 2014 Прочитания: 9893
Важно е да се следи гликемичният индекс
От кои въглехидрати не се дебелее? Доказано!
Източник: GettyImages/ Guliver

Нашият мозък се нуждае от въглехидратите, за да работи. Точно както колите ни се нуждаят от бензин, така и мозъкът и целият ни организъм се нуждае от глюкоза – естествената захар, която се отделя при смилането на съдържащите скорбяла храни.

 

Най-здравите, най-слабите, най-дълголетните и най-умствено успелите хора на планетата са тези, които включват в обичайното си меню изобилие от богати на въглехидрати зърнени храни, бобови растения, юфка, плодове и съдържащи скорбяла зеленчуци.

 

Макар да си мислим, че от въглехидратите се пълнее, оказва се, че това съвсем не е така. В един грам от тях се съдържат само 4 калории, докато в един грам от всеки вид мазнина се съдържат 9 калории.

 

Защо тогава въглехидратите са добили тази лоша слава, чудим се ние? Причината е съвсем проста – тенденцията да ги съчетаваме с мазнините. Една бисквита, парче сладкиш или пай съдържат известно количество въглехидрати под формата на брашно или захар. Обаче мъничкото количество масло в тях се натрупва в калориите.

 

В категорията на въглехидратите спадат най-различни видове храни. От плодове, спагети, макарони и разни видове хляб, до бонбони и безалкохолни напитки. Някои от тях са по-полезни от други. Ето кои са те.

 

Естествени и необработени въглехидрати

 

Кафявият ориз съдържа всички фибри, които му е дала природата. Но когато външният му слой от трици се отстрани, за да стане той бял, по-голяма част от фибрите се премахват. Същото е и с брашното, когато се обработва така, че да стане фино бяло. Казано най-общо, пълнозърнестите продукти са по-полезни от онези, от които е отстранен слоят от трици.

 

Храни с нисък гликемичен индекс(ГИ)

 

Шампиони по нисък ГИ са бобовите растения и зелените листни зеленчуци. Ечемикът и булгурът също спадат към тях. Някои храни пък изненадват. Повечето плодове например, макар да са сладки, имат много нисък ГИ. Различните видове спагети и макарони също. Да, дори и белите спагети. Причината е, че са направени толкова сбити в процеса на производството им, че се смилат постепенно и молекулите на глюкозата преминават бавно в кръвния ни поток.

 

Храни с висок гликемичен индекс (ГИ)

 

Белите и пшенични видове хляб са с висок ГИ. Обикновено те повишават кръвната захар. Ръжта и ръженият хляб имат нисък ГИ и са по-добрият вариант.

 

Белите картофи за печене също "страдат" от висок ГИ. Те водят до рязко покачване на кръвната захар. Странно, но сладките картофи са по-добрият вариант.

 

Зърнените закуски, които често гледаме в рекламите, имат висок ГИ. Те съдържат доста захар и затова децата винаги са щастливи, когато ги похапват. Но е редно да кажем, че овесената каша с трици е доста по-добрият вариант.

 

Информацията е заимствана от книгата "Храненето като лечение" на ИК "Изток-Запад".

Рейтинг: 4 / 5 , 349 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...