Сварете пилешките гърди за около 20 мин., после извадете от бульона и охладете.
Прибавете към пилешкия бульон нарязаните на кубчета моркови и ряпа. Варете приблизително 10 мин. до полуготовност (зеленчуците трябва да са леко меки).
С решетъчна лъжиза преместете зеленчуците в съда за печене.
Прецедете бульона и запазете 4-6 чаени чаши от него.
В тиган в маслото запържете до златисто лука, после добавете мащерката и нарязаният на ситно праз. Задушете за към 5-8 мин.
Добавете и брашното, като внимавате да не стане на бучки и запържете за 2 мин. при постоянно разбъркване.
В тигана добавете пилешкия бульон и виното (бяло и сухо).
Усилете тигана на максимум, като доведете сместа до кипене при постоянно разбъркване.
Добавете сметаната и гответе соса, докато придобие плътност (около 6 мин.), като не забравяте да разбърквате често.
Овкусете соса със сол и черен пипер.
Излейте соса при пилето и зеленчуците и разбъркайте добре.
Оставете да се охлажда за поне 45 мин. По желание пълнежът на пая може да се приготви от предишния ден, като се съхранява в хладилника, покрит с фолио.
За кората на пая пасирайте магданоза, брашното, мащерката, солта и захарта, докато подправките не станат фино смлени.
Добавете леко размекнатото масло и отново пасирайте, докато сместа не стане на трохи.
Прехвърлете сместа в купа. Добавете студена вода (важно е водата да е ледена, за да не разтопи маслото) и омесете тестото. При нужда добавете още вода.
Съберете тестото на топка, увийте във влажна кърпа или домакинско фолио и оставете за 30 мин. в хладилника.
Разточете кора с формата на съда, в който ще печете пая и покрийте пълнежа добре, като леко подгъвате ръбчетата надолу. Остатъците от тестото могат да се използват за украса.
Направете малки отвори в тестото на места, за да излиза парата.
Паят се пече в 200 С фурна до златисто. Отнема около 50-60 мин.
Преди сервиране паят е добре паят да се остави да изтине за 10 мин.