Върховният административен съд отмени Наредбата за изискванията към млечните продукти, която предвиждаше да няма съдържание на палмово масло в сиренето и кашкавала, съобщи iNews.bg.
Решението подлежи на обжалване, но юристите в Министерството на земеделието и храните не са решили дали ще го оспорят.
В случай, че няма обжалване производителите ще могат да продават продукти с растителни мазнини в опаковки с надписи "сирене" и "кашкавал".
Само на етикета ще трябва да пише, че има съдържание на палмово масло.
Наредбата беше оспорена от производителите, които се оплакаха, че ги поставя в по-неизгодно положение от европейските им конкуренти и не позволява на нашите предприятия едновременно да правят истинско сирене и продукти с палмови мазнини.
Палмовото масло е органичен продукт, получен от месестата част на плодовете на маслената палма.
Според някои изследвания, то не е полезно за сърдечно-съдовата система, защото повишава нивото на холестерола.
Също така, за неговото производство биват изсичани много гори в Малайзия и Индонезия (по информация на Wikipedia).