Да си признаем честно - много обичаме всички панирани хрупкави изкушения. Панирани чушки, панирани пилешки хапки, кашкавалчета, сиренца. Мммм... Не можем да им се наситим.
Има още едно хрупкаво изкушение, което ни е много любимо - панираните лучени кръгчета. Толкова апетитно мезе за бира, че без да се усетим, изчезват две-три порции.
Искаме да ви представим "майката" на панираите лучени кръгчета. Цяла глава паниран лук! Изглежда изключително красиво, малко прилича на цвете, а на вкус е просто неустоимо.
За още по-голяма наслада се сервира с вкусен сос, в който да се топи лукчето. Наистина това е едно от най-приятните предястия за гости и мезенца за бира. Гарантирано ще ви хареса.
Нужните продукти за соса:
1/2 ч.ч. майонеза
1 с.л. кетчуп
2 с.л. горчица
1/3 ч.л. паприка
щипка лют червен пипер
1/4 ч.л. сол
щипка сух риган
щипка черен пипер
Всичко това се смесва много добре до получаване на сравнително хомогенна смес. Може да се импровизира с подправките по ваш вкус. Оставете соса да се охлажда, докато дойде време за сервиране.
За панировката:
Сухи съставки: Течни съставки:
1 ч.ч. брашно 1 ч.ч. мляко
1 с.л. сол 1 яйце
лют пипер, паприка, черен пипер, 100-200 мл олио
риган, мащерка, кимион.
И, разбира се, голяма глава лук.
Първо, трябва да се заемете с лука. Отрежете му крайчето (откъм перата) и го обелете.
След това внимателно махнете и края (откъм корена), но съвсем тънко. С тънък нож махнете вътрешността на лука.
След това го разрежете на 2, после на 4 и така до 16, като внимавате да не стигате до долу, а само 3/4 от лука.
С пръсти разтворете "листенцата" на цветето, така че да се получи красива форма. Ако искате да го запазите, потопете го първо във вряща вода, а след това в ледена.
Снимки: youtube.com
Трябва да сте размесили в отделни купи сухите съставки и течните съставки. Сложете олиото в неголяма тенджерка да загрява.
Потопете лука първо в течната смес, после в сухата, като гледате да влезе от сместа навсякъде. Напревете двойна панирока и отново върнете лука в течната, после пак в сухата и накрая сложете във врящото олио.
Пържете около 10 минути. Извадете на хартия за печене и отцедете. Сервирайте със сос по средата, поставен в малка купичка.
Вижте във видеото точния метод.