Почистете лука, подрежете перата му, така че да останат 15 см от тях, измийте го и го подсушете. Сгорещете маслото и запържете лука, поръсете го със захарта и разбъркайте внимателно.
Добавете 2 с.л. соев сос, подправете със сол и оставете лука да изстине. Посолете патицата отвън и отвътре и я напълнете с лука. Завържете краката й.
Намажете птицата с мазнината, в която се е пържил лукът, сложете я по гръб в тава и добавете дреболиите.
Печете я 2 часа във фурна при температура 200 С. Сипете чаша топла вода в тавата 15 минути след началото на печенето. Смесете останалия соев сос, шерито и настъргания джинджифил.
След час и половина залейте патицата с този сос и я допечете.
Сложете патицата в затоплено блюдо за сервиране и я запазете на топло. Сипете в тавата чаша гореща вода, кипнете соса, прецедете го и оберете мазнината.
Сгъстете го със сметаната, подправете го със сол и черен пипер и още малко соев сос и шери на вкус. Обелете парчети джинджифилов корен, нарежете го на ситно и го добавете към соса.
Сервирайте патицата с ориз и гъби.
Още чудесни рецепти ви очакват в "Кулинарна енциклопедия" на ИК Хермес