Кой не обича бисквити? Знаехме си, никой няма да вдигне ръка :)
Като се има предвид, че предлаганите бисквити в магазинната мрежа са далеч от полезни, то нека се научим да си правим перфектни бисквити у дома.
Никак не е трудна задача. Има, обаче, няколко малки подробности, с които трябва да се съобразим, за да ни се получат бисквитките както трябва.
Използвайте ето тази примерна рецепта, ако вече нямате своя любима, разбира се.
Продукти:
250 грама брашно тип 500
125 грама масло
125 грама захар
2 броя яйца
65 грама смлени орехови ядки
ванилия, щипка сол
1 яйце за намазване
След това остава да спазите и следните указания, за да сте сигурни, че накрая ще поднесете на любимите си хора най-апетитните бисквитки, които могат да си представят.
Използвайте ръцете си. Не използвайте миксер, а бъркайте с ръце. Така дори ще имате възможност да поизгорите някоя калория.
Спрете точно, когато трябва. Не се престаравайте. Прекалено продължителното месене на тестото може до доведе на финала до счупени и неугледни бисквити. В повечето рецепти е посочено до каква степен трябва да се меси тестото.
Месете на всички страни. Това означава да сте убедите, че сте омесили тестото много добре и сте натиснали от всички страни.
Набрашнявайте периодично плота, но с минимално количество брашно.
Работете със студено тесто. Винаги го слагайте в хладилника, преди да започнете да го обработвате. Преди да печете, отново сложете в хладилника за малко.
Използвайте различни видове тави за различните големини бисквити. По-малките се нуждаят от по-малко време за печене. И обратно – по-големите от повече. Така няма да се притеснявате, че накрая някои ще са поизгорелички, а други леко глетави.