Измийте и подсушете заека. Внимателно направете малки разрези по кожата на заека с помощта на остър нож. Сложете скилиди чесън в прорезите.
В хаванче стрийте сухите подправки: зърната черен пипер, семената кориандър и морската сол. Пресипете в купа и добавете зехтина. С получена смес намажете добре заека от вътрешната и външната му страни.
В касерола с капак задушете част от гъбите, лука и морковите. Добавете виното. Измийте ориза и го добавете към гъбите. Всичко разбъркайте добре, изчакайте малко алкохола да се изпари, и свалете от котлона. Подправете с подправки по вкус. Добавете част от пресния копър. Оставете да изстине.
Напълнете заека с плънката и зашийте добре с домакинска връв. Поставете в дълбока тава.
Обелете картофите и ги разрежете на четвъртинки (може да ги оставите цели) и ги подредете около заека. Добавете гъбите и маслините. Върху картофите нарежете кубчета масло.
Завийте тавата във алуминиево фолио и поставете в предварително загрята до 200 С фурна. Печете 30 минути, после намалете температурата до 180 С и печете около 40 минути.
Свалете алуминиевото фолио и допечете заека до златиста коричка още 20 минути, или до готовност. Отвреме навреме поливайте заека със собствения му сок или с вода, за да не остане сух.
Разрежете на порции, поставете от плънката и картофите. Поръсете с пресни подправки.