Маята се разбърква в 100 мл топло прясно мляко с 1 с.л. захар и се оставя да шупне.
Замесва се меко тесто с останалото прясно мляко, яйцата, олиото, щипка сол, брашно, ванилия и захар. Оставя се на топло да втаса 40 минути.
Разточва се дебела кора 1 см и с чашка се изрязват кръгчета, а в средата им се изрязва по- малко кръгче. Събират се изрезките от тесто, отново се замесва, разточва, изрязват се сърца в средата с формичка.
*Останалото тесто оформих на топчета в средата с половин смокиня от сладко.
Нареждат се в леко намаслена тава. Намазват се с разбит жълтък с 1 с.л. олио.
Пекат се в загрята фурна на 170 С около 20 минути, или до златисто.
В купа се разбърква с вилица пудрата захар и сока от половин лимон. С лъжичка се покриват печените понички и се поръсват с цветни пръчици. Разтопява се течния шоколад с 1 с.л. масло. Всяка поничка се потапя леко само отгоре, поръсва се с кокос и се оставя да стегне шоколад.
Вкусно и красиво предложение, което да поднесете с любов.