Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пикник

по статията работи: | Прочитания: 2399
Всеки от нас има нужда да си почине, да подиша чист въздух, да прекара време с близки и приятели
Пикник
Източник: sxc.hu

С настъпването на пролетта на човек му се иска да се измъкне от мръсния и шумен град и да се отпусне сред природата. Всеки от нас има нужда да си почине, да подиша чист въздух, да прекара време с близки и приятели. Всичките тези дейности накуп могат да се съчетаят на пикник. Ако към гореизбреното прибавим и едно похапване, преживяването наистина става незабравимо.


Най-големите привърженици на пикниците са жителите на британските острови. Те им се наслаждават поне от 300 години. В Англия пикникът най-напред е бил последната част от лова. Тълпа от изморени и прегладнели благородници и кучетата им се разполагали на някоя полянка. През това време бързи и чевръсти слуги разпалвали огън, разстилали покривки и приготвяли (по-скоро претопляли) нещо набързо.
 

В началото на 19 в. в Лондон се формирало Общество на любителите на пикника (Picnic Society). В него влизали млади светски лъвове. Всеки член от обществото е трябвало да осигури своя дял от храната и напитките. Това била основната идея на събиранията от този тип. По-късно думата ‘пикник’ придобила по-общо значение на извънградска разходка със закуска на открито, като част от храната се приготвя на място: модерното напоследък у нас барбекю с наденички, кюфтета, пържоли, риба или миди (особено ако живеете близо до морето). ‘Чичовците’ на Вазов се събирали на теферич с по-сериозна цел – печено в трап агне.
 

В края на 19 в. добрият тон повелявал менюто на пикника да се състои поне от трийсет и пет!!! ястия. А ето и едно меню, съставено малко по-късно за компания от четирийсет човека: студен печен говежди вртат (1 бр), студен варен говежди врат (1 бр), ребърцата и плешките на две агнета, печен петел (4 бр), печена патица (2 бр), пушен свински бут (1 бр), език (1 бр), пай с телешко и шунка (2 бр), пай с месо от гълъби (2 бр), средноголеми омари (6 бр), салата или маруля (18 бр), кошничка със зелени подправки (6 бр), краставици (6 бр). За десерт се предвиждат: силноподсладен компот, плодови пайове (24 бр), чийзкейк (4 бр), студен пудинг (2 бр), бланманже (желирана сладкарска сметана – 2 бр), кутия с бисквити и около 200 г чай.
 

Днес нещата са по-различни. Освен хапването, другата съставна част на пикника е веселбата. Как обаче ще се веселят хората на вашия пикник? Най-лесно е да се прибегне към помощта на алкохолните напитки. Този път обаче води до трудни за разрешаване проблеми. Кой ще почисти след това? Как хората успяват да направят толкова много боклук? Как да се закарат у дома всички развеселени приятели/ колеги/ клиенти? Къде са се затрили секретарката ви и племенникът на братовчеда на жената на шефа?
 

Като че ли картите, сапунените мехури, летящите чинии и някои игри с топка са подходящи не само за децата (макар че не си представям, как възрастните менкат Юги-йо). А ако някой от компанията може да свири на китара (и не държи твърде много на инструмента си) и да пее, събирането наистина може да се превърне в чудесен купон.
 

Мястото на събитието не трябва да е абсолютно непознато, за да не се окаже, че в парка е пренаселено, тъй като и на други може да им е хрумнала чудесната идея да излязат сред природата или пък да няма чиста трева, заради големия брой домашни любимци, които освен това проявяват интерес към сандвичите ви. Проблемът на дивата местност е наличието на гладни и кръвожадни насекоми.
 

Също така не трябва да се отдалечавате твърде много от автомобилите, особено през пролетта и есента, когато дъждът никак не се съобразява с желанието ви да се забавлявате сред природата. Така, ако рукне порой, ще можете да се скриете с децата в колите. Друг вариант са навесите и шатрите, но те съвсем убиват романтиката и очарованието на пикника, като закриват чудесната гледка (макар че, от друга страна, понякога това е необходимо – дебели чичковци по потници, които мият колите си в рекичката наблизо не допринасят за по-добро настроение).
 

Сега малко за безопасността: прегледайте аптечките, за се уверите, че всичко необходимо е налице. Добавете някои неща, като пинсета за трънчета, пресен риванол и йод, още лепенки и бинт (децата, а и големите мъже понякога се нараняват). За да се предпазите от чревни инфекции, салатите с майонеза, яйцата и печеното пиле трябва да се приберат в хладилника, веднага щом се приготвят (пилето, като поизстине). Колкото по-малко време са на стайна температура, толкова по-малка е вероятността някой да се разболее. Използвайте хладилни чанти. Може храната да се увие във фолио и след това във вестник (мокър). Отличен вариант е да се замразят няколко кутии сок или бутилки с минерална вода. В началото те ще осигуряват необходимата ниска темперетура, а след като се размразят, се изпиват с удоволствие.

 

На дъното на раницата или чантата се подреждат храните в добре затворени кутии, върху тях тези, които са опаковани във фолио. Оцет и олио се сипват в идеално затварящи се пластмасови шишенца. Ако не искате около вас да се въргалят кори от изцедени лимони и да се храните с кисели пръсти, вземете и лимонов сок в шише. Не забравяйте водата за пиене и миене! Не трябва да се пие от поточета и реки, освен ако не сте натовски рейнджър и в раницата си имате освен всичко останало и прахче за обеззаразяване на вода.
 

Други необходими предмети: чинии, прибори, салфетки и мокри кърпички, отварачки за бутилки и консерви, тирбушон, чували за боклук.

 

Каква храна да се вземе за пикник? Най-добре е нещо, което всички харесват. Избират се по-трайни продукти. Сандвичите са класическо решение, но ако няма да са опаковани в кутия, по-добре е да се направят на място, за да не изхвърляте след това разкашкани мокри филии. Студено печено пиле или телешко (или каквото обичате) месо, различни видове сирене, плодове и зеленчуци... Много добър избор са крекерите и бейкролса, както и различни пастети за намазването им. Всичките тези храни са вкусни и здравословни. Омразните (на някои) хамбургери също могат да минат за здравословни (като размери и качество), ако се направят собственоръчно. Тук обаче ще е необходим грил или барбекю.
 

Барбекюто дава големи възможности за изява. Освен за печене на шишчета, кюфтета и други подобни, на него могат да се приготвят задушени и варени на пара ястия. Някои майстори правят дори десерти. Класически пример за такъв десерт са печените плодове: дебели резенчета ананас, небелени банани, половинки от твърди праскови и нектарини се поръсват с малко захар и се запичат до карамелизиране на захарта. Може да се гарнира със сладолед.
 

И най-важното: човек обикновено излиза сред природата не за да се тъпче без прекъсване и да страда след това от лошо храносмилане, а за да се наслади на общуването с близки и приятели сред природата. Затова най-добре е човек да има нагласата да прекара добре и да се забавлява.
 

Радвайте се на живота!

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!