Пилето се разделя на горно и долно бутче, овкусява се със сол и черен пипер и всяко парче се овалва в брашното.
Зеленчуците се почистват и нарязват – лукът на полумесеци, чесънът и лютото чушле на ситно, а червената капия и морковът на парчета. Гъбите се оставят цели, ако използвате пресни и са по-големи, ги разрежете на половинки.
В дълбока тенджера или тиган се загрява зехтинът и се поставят парчетата пиле да се пържат до златисто. Изваждат се в чиния и в същата мазнина се слага лукът и чесънът, запържват се закратко, след което се добавят капията, морковът и гъбите.
Всичко се разбърква и се пържи около 5 мин. Добавя се виното, разбърква се отново и се оставя, докато се изпари алкохолът за още 5 минути.
След което се добавят пилешкият бульон, доматите и щипка захар. Овкусява се с подправките и отгоре се нареждат запържените пилешки парчета.
Захлупва се, котлонът се намалява на средна температура и се оставя да къкри около 30 минути, докато течноста се поизпари.
Поднася се с магданоз, листенца босилек или розмарин.
"Качаторе" в превод означава „ловец“ или с други думи “Пилешка ловджийска яхния”. В различните части на Италия качаторе се приготвя с различни продукти, но неизменните са пиле, домати, лук и чесън. В някои региони заменят червеното вино с бяло, слагат маслини и каперси, но както и да е приготвено, то е неустоимо вкусно.