Много е важно за тази рецепта да се използват качествени натурални маслини. В противен случай цялото ястие ще има вкус на изкуствени химикали. Ако нямате хубави маслини, по-добре не слагайте.
Измиваме добре пилето и го нарязваме на порции. Поръсваме го хубаво със сол и червен пипер.
На дъното на съда, в който ще печем пилето, слагаме половината масло, после нареждаме пилето. Заливаме с виното и водата. Отгоре намазваме с останалото масло.
Маслините леко ги смачкваме, за да си пуснат сок и ги нареждаме около пилето.
Покриваме с капак или фолио и печем около 45 минути или до готовност на пилето.
Махаме капака или фолиото и с помоща на черпак изваждаме в една чиния част от течността, охлаждаме я и добавяме към нея заквасената сметана и брашното. Разбиваме добре и внимателно изсипваме към пилето.
Разклащаме съда, за да се разбърка добре. Оставяме да се пече още около 10-15 минути.