Сложете пилето в подсолена вряща вода, достатъчно да го покрие, и като заври, оберете пяната.
Обелете една глава лук и корените за супа, нарежете ги на ситно и ги добавете към бульона заедно с дафиновия лист и зърната черен пипер. Варете на тих огън.
През цялото време пилето трябва да е покрито от бульона, долейте вода ако е необходимо.
Извадете пилето, прецедете бульона и запазете 750 мл от него. Махнете кожата, обезкостете месото и нарежете на едро.
За соса: Обелете и нарежете на ситно другата глава лук, сгорещете маслото и го запържете.
Измийте гъбите, нарежете ги на филийки и ги запържете заедно с лука. Добавете брашното, като напрекъснато бъркате, докато стане златисто. Добавете запазения бульон.
Разбийте соса, за да не станат бучици, и щом заври, варете 5 мин. на тих огън, като непрестанно бъркате.
Добавете аспержите и граха към соса и оставете пак да заври. Варете за кратко, сложете сметаната и подправете със сол и пипер.
Разбийте жълтъка с млякото и го добавете към соса, за да се сгъсти и обогати.
Сложете месото в соса и го загрейте отново.
Гарнирайте фрикасето с нарязания на ситно морков и с магданоза.
Сервирайте с ориз.
Рецептата е от книгата "Кулинарна екциклопедия" на ИК "Хермес".