Признаваме си, че, когато времето се затопли, като цяло избягваме термичната обработка. Обаче има рецепти, които изискват готвене, но все пак са подходящи за пролетта, защото са чудесни приятели на студената бира.
Пилешките крилца са точно такава рецепта, а когато са приготвени у дома, са в пъти по-апетитни. А и да не забравяме, че наближава Световното първенство по футбол. Някак не върви да гледаш футбол, без наличието на крилца и пиво, нали?
В настоящата рецепта участва една сладка газирана напитка, която принципно не консумираме, но в случая е важна за консистенцията на соса.
Нека видим...
Необходими продукти:
1 ч.ч. кока-кола
сокът на 2 лимона (лайма)
1 ½ ч.ч. кафява захар (натиснете отгоре с друга чаша или бутилка, за да слегне захарта)
1 люта чушка, нарязана наситно
¼ ч.л. едра сол
1 кг пилешки крилца
прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За да приготвите соса, в малък тиган смесете колата, цитрусовия сок, захарта и лютата чушка. Изчакайте да кипне. Намалете температурата и оставете да покъкри, докато сместа заплирича на сироп, около 30 минути. Оставете я на топло върху изключения котлон или до него.
За крилцата: Изрежете им краищата (можете да ги използвате за приготвяне на бульон). Разделете крилцата. Поставете месото в голяма купа и подправете със сол и пипер. Излейте отгоре им половината количество сос и разбъркайте хубаво. Другото количество сос оставете на топло.
За да ги изпечете: Поставете решетката на фурната на 10 см от реотана и я включете. Пригответе си един лист алуминиево фолио. Отгоре подредете крилцата и ги запечете по 10 минути от двете страни (обърнете ги), като ги намазвате с останалия сос.
Консумирайте мигновено с любимата бира!