Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Питка "Слънце" (Диана)

2
Питка "Слънце" (Диана)
Източник: Диана Димитрова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    На едно от яйцата се разделят белтъка и жълтъка.

  • 2

    Белтъкът се използва за тестото, а жълтъкът - за намазване на питката.

  • 3

    Разтопяваме маята в леко топлото мляко. Правим кладенче от брашното и изсипваме всички продукти и млякото с маята.

  • 4

    Замесваме тестото и го оставяме да втаса около 40 мин.

  • 5

    Следва най-съществената част - оформянето на питката.

  • 6

    Отделяме 1 малка топка от тестото и я поставяме в центъра на намаслената и набрашнена тавичка.

  • 7

    Останалото тесто разделяме на две части, от които разточваме два кръга.

  • 8

    Единият намазваме с разстопеното масло. Другият слагаме върху него. Притискаме леко и разточваме двата заедно до по-голям кръг.

  • 9

    Намазваме с масло и нарязваме на 12 триъгълника.

  • 10

    Всеки тригъгълник се навива на кифличка, като се почне от широката страна и се върви към острия ъгъл.

  • 11

    Кифличките се нареждат около топката в тавата. Питката се оставя на топло да втаса около 30-40 минути.

  • 12

    Втасалата питка се намазва с отделения жълтък. Печем в предварително загрята фурна до 190 С.

продукти
50 гр.масло
15 гр.мая
1 ч.л.сол
1 с.л.захар
1 с.л.олио
2 бр.яйца
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Теодора Кънева
23.04.2013 | 22:41
а къде отиде другото яйце за него нищо не пише....???????
1
kalinka kalinkova
18.01.2013 | 12:08
Обичам такава питка.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...