Някои индивиди се нуждаят от повече време, за да преработят фруктозата, поета с храната, което автоматически налага консумацията на храни с ниско съдържание на плодова захар.
Това е важно за превенцията на стомашно-чревен дистрес. Намалената абсорбация в червата (малабсорбация) може да е причина за поява на газове, констипация (запек), диария, болка, подуване, абдоминални крампи (коремни спазми) и др.
Плодовете са най-сигурният и добър източник на витамини, минерали и полезни и висококачествени въглехидрати.
Има някои видове плодове, които съдържат минимално количество фруктоза, което ги прави много подходящи за консумация от хора, имащи проблеми с преработването на плодовата захар.
Ако имате подобни проблеми, това не означава, че трябва да се откажете от плодовете, просто намерете тези, които не причиняват стомашен дискомфорт.
Повечето от захарите в тях са лесно разтворими, следователно не затрудняват храносмилателните процеси и лесно се абсорбират. Освен това са пълни с витамини, фибри и вода, което е добре и за хидратацията.
То е сигурен помощник на обмяната на веществата, редуцира газовете и възпалителните процеси. Има два пъти повече витамин С от портокалите и два пъти по-малко калории. В кивито се намират по-малко въглехидрати и повече фибри в сравнение с повечето плодове.
Къпините и малините са най-полезните сред горските плодове. Можете да ги пюрирате и да ги превърнете във вкусен плодов шейк.
Узрели банани
Те са много полезни в моментите, когато имаме проблеми със стомаха. Неузрелите или все още твърдите банани са трудни за преработване поради високото съдържание на нишесте. Узрелите помагат за стомашни проблеми, но прекаляването с тях може да доведе до поява на газове. Това са моментите, в които полезните храни стават опасни за нас, когато не знаем колко точно да консумираме от тях. Не яжте повече от 1-2 на ден, и то само след като вече са узрели добре.
Пъпеш
С високо съдържание на вода и ниско на захари. Един от най-подходящите за нискофруктозна диета и проблеми в стомашната област.
Папая
В самия плод се съдържат ензими за преработване на храната. Това е основната и много съществена причина да изберем папаята.
Тиква
Малко захари, много вода и фибри, предотвратяващи подуването и метеоризма.
Авокадо
Те са плодове, въпреки че много от нас биха ги отнесли до зеленчуците. Те са много наситени с мазнини, затова трябва да се хапва ¼ авокадо на ядене.
Акай
В него природно няма никаква захар. Така че спокойно можем да го хапваме, без да се притесняваме, че нивата на плодова захар в тялото ни ще се повишат.