Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Плодове с ниско съдържание на фруктоза

по статията работи: | 25 август 2014 Прочитания: 6094
Които ще ни помогнат и със стомашните проблеми
Плодове с ниско съдържание на фруктоза
Източник: Wikimedia Commons

Някои индивиди се нуждаят от повече време, за да преработят фруктозата, поета с храната, което автоматически налага консумацията на храни с ниско съдържание на плодова захар.

 

Това е важно за превенцията на стомашно-чревен дистрес. Намалената абсорбация в червата (малабсорбация) може да е причина за поява на газове, констипация (запек), диария, болка, подуване, абдоминални крампи (коремни спазми) и др.

 

Плодовете са най-сигурният и добър източник на витамини, минерали и полезни и висококачествени въглехидрати.

 

Има някои видове плодове, които съдържат минимално количество фруктоза, което ги прави много подходящи за консумация от хора, имащи проблеми с преработването на плодовата захар.

 

Ако имате подобни проблеми, това не означава, че трябва да се откажете от плодовете, просто намерете тези, които не причиняват стомашен дискомфорт.

 

Портокали

 

Повечето от захарите в тях са лесно разтворими, следователно не затрудняват храносмилателните процеси и лесно се абсорбират. Освен това са пълни с витамини, фибри и вода, което е добре и за хидратацията.

 

Киви

 

То е сигурен помощник на обмяната на веществата, редуцира газовете и възпалителните процеси. Има два пъти повече витамин С от портокалите и два пъти по-малко калории. В кивито се намират по-малко въглехидрати и повече фибри в сравнение с повечето плодове.

 

Горски плодове

 

Къпините и малините са най-полезните сред горските плодове. Можете да ги пюрирате и да ги превърнете във вкусен плодов шейк.

 

Узрели банани

 

Те са много полезни в моментите, когато имаме проблеми със стомаха. Неузрелите или все още твърдите банани са трудни за преработване поради високото съдържание на нишесте. Узрелите помагат за стомашни проблеми, но прекаляването с тях може да доведе до поява на газове. Това са моментите, в които полезните храни стават опасни за нас, когато не знаем колко точно да консумираме от тях. Не яжте повече от 1-2 на ден, и то само след като вече са узрели добре.

 

Пъпеш

 

С високо съдържание на вода и ниско на захари. Един от най-подходящите за нискофруктозна диета и проблеми в стомашната област.

 

Папая

 

В самия плод се съдържат ензими за преработване на храната. Това е основната и много съществена причина да изберем папаята.

 

Тиква 

 

Малко захари, много вода и фибри, предотвратяващи подуването и метеоризма.

 

Авокадо

 

Те са плодове, въпреки че много от нас биха ги отнесли до зеленчуците. Те са много наситени с мазнини, затова трябва да се хапва ¼ авокадо на ядене.

 

Акай

 

В него природно няма никаква захар. Така че спокойно можем да го хапваме, без да се притесняваме, че нивата на плодова захар в тялото ни ще се повишат.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 306 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!