Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Позитивна среща с 4 Марийки, които готвят вкусотийки

по статията работи: | 29 септември 2014 Прочитания: 2951
Откровен разказ за любовта към готвенето и храната

28063


Имаме удоволствието да ви запознаем с 4 много позитивни момичета, които са обединени по два много сладки признака - и 4-те носят красивото име Мария, което приемат като орисия, и споделят една обща страст - готвенето.

 

Вижте кои са Марийките и почерпете кулинарно вдъхновение, а при тях то е в изобилие...


Здравейте, Марийки, представете се с няколко думи на нашите читатели.


Ние сме четири Марийки и сме привърженици на вкусния живот. Затова се опитваме да направим деня си и този на хората около нас колкото се може по-сладък като готвим вкусотийки.


Ние сме големи фенове на вашето сдружение, но искаме и читателите ни да се запознаят с него. Какво представлява "Марийки готвят вкусотийки"?


"Марийки готвят вкусотийки" е въплъщение на идеята за хоби-готвача, който има нужда само от желание и от въображение, за да готви. Не са необходими сложни рецепти или пък невероятни умения в кухнята. Ние много държим на домашно приготвена храна и вярваме, че на човек е нужно единствено да хване черпака и да се отдаде на идеите си, без да се притеснява какво ще се получи. Ние сме четири Марийки, които споделят опита си в кулинарията, както и находките си по света.


От идейните имена, с които сте избрали да се представите на всички любопитни кулинари, става ясно, че всяка една от вас си има любимо направление в кухнята. Разкажете как се роди интересът ви към "вкусната страна на живота".


Коктейлова: За мен лично интересът към готвенето се породи по чисто рационални причини – заминах да живея в чужбина, нямаше кой да ми готви и започнах сама да се уча. Постепенно се превърна в любимо занимание за свободното време. Често нямам време да сготвя истинско ястие, но дори и малка кулинарна победа е в състояние да усмихне деня ми.


Месоядова: Страстта към готвенето се появи още като бях дете, отчасти като желание да подражавам на майка ми, отчасти заради състезателния ми дух и съревнованието с брат ми кой ще направи по-хубава пица за вечеря. А любовта към месото може би е генетична, цялото ми семейство е от род "Месоядни".


Мармаладова: Преди да започна да осъзнавам, че кулинарията е мое хоби, изпитвах непоносимост към това да сготвя нещо за себе си или за околните. Ще си призная, че умеех да приготвям само задушени броколи с чесън. Винаги съм искала да се науча да правя сладки като моята баба. Първият ми опит в сладкарството беше с един кекс с бисквити и кокос, който не изисква печене. Бях накиснала бисквитите в толкова много мляко, че сместа буквално плуваше и единственото ми решение за момента, беше да сипя известно количество брашно и захар, да разбъркам и да видя какво ще се получи, ако го запека във фурната. Все още дължа извинение на човека, който с усмихва изяде кекса.


Карамфилова: Храната е необходимост, но вкусната храна е избор. За мен е много важно и как е подредена храната в чинията, как е поднесена. Това радва окото ми, а после радва и стомаха ми.


Могат ли 4 дами да готвят едновременно в една кухня или ви е нeобходимо повече пространство, за да се развихрите?


Напълно възможно е, при добра координация и организация, можем да постигнем чудеса, когато се съберем заедно. Пространството не ни ограничава по никакъв начин. Ако ни оставите и с бутилка вино, можем едновременно да пеем, танцуваме и готвим!


Казвате, че всеки, който се чувства Марийка, може да членува в групата ви. Какво означава да се чувстваш Марийка?


Въпреки че сме четири Марийки, ние възприемаме името Мария като нарицателно за позитивна и енергична личност, която има желание да се научи да готви. Всяка една от нас е много различна и освен името ни обединява и нашето желание да приготвяме и консумираме вкусна домашна храна. Тук ще разкрием и плановете за нашата нова рубрика "Марийка под прикритие", в която всеки ще може да споделя рецепти. Очаквайте скоро!


Част от едно пътешествие е да опиташ традиционната храна на дадена страна. Държите ли да опитвате нещо вкусно, ново и различно, когато сте на почивка или екскурзия? До колко това помага да опознаеш дадено място?


Коктейлова: За мен това е задължителна част от всяко пътуване, било то из страната или в чужбина. Кухнята на всяка нация, и дори на всяко населено място, си има свой темперамент, който разказва много и за хората. Освен това е много забавно!


Месоядова: Харесвам различната кухня, както и опознаването на нови култури. Несъмнено храната, която един народ окачествява като своя, казва много за културата и историята му. Затова обичам да пробвам по нещо типично чуждестранно, докато обикалям по света.


Мармаладова: Твърдя, че ако не си напазарувам от локалния супермаркет в страната, която посетя, все едно не съм била там. Мога да прекарам часове в това да разучавам продуктите, да разглеждам етикетите и да наблюдавам какво си купуват хората. Според мен това показва какво реално консумират местните. Не мисля, че мога да откажа да опитам някой чуждестранен деликатес, освен ако той не прекрачва моите морални граници, като например месо от кенгуру в Австралия.


28062


Карамфилова: За мен емоцията да посетиш едно ново място не се крие само в колекцията снимки с монументи и църкви, а в това да имаш времето да се шляеш безцелно по малките, никому неизвестни, улички и да посетиш някое местно ресторантче, а не от онези шикозните за туристи. Там не готвят местна храна, а такава, която е адаптирана за вкуса на туриста.


Определено много ни допада идеята ви да се "отзовавате на помощ" на начинаещи кулинари, които имат продукти, но не знаят какво да правят с тях. Разкажете ни някоя интересна случка, станала по време на някое от тези гостувания.


До момента сме нямали подобен казус. Месоядова беше подарила "Ваучер за домашно приготвена храна от Мариийките" на нейн колега, но все още не сме се отзовавали на помощ.


Съдейки от разнообразните рецепти, които приготвяте, май нямате спирачки. Има ли нещо, което не сте готови да сготвите?


Коктейлова: Няма такова нещо! Бихме пробвали всичко!


Месоядова: Два пъти едно и също нещо – обичам да разнообразявам рецептите си ... И естествено не обичам да готвя храни без поне лек намек за месо.


Мармаладова: Признавам си, че срещам трудности, ако ми се наложи да правя палачинки или баница например. Не мисля, че мога да готвя по точни рецепти, винаги слагам по една щипка от себе си. Моите ястия са винаги посрещнати с репликата: "Странно, но вкусно!"


Карамфилова: Аз лично не се хващам да готвя риба. Просто не мога. 


Съществува ли за вас понятието "любима рецепта" или всеки ден има потенциала да ви донесе по нещо ново в кухнята, което обиквате и сте способни да наречете "любимо"?


Коктейлова: Често една рецепта става любима за известен период от време, а след това идва нова. Това е магията на кулинарията – винаги можеш да се изненадаш и да откриеш нещо ново любимо. 


Месоядова: Имам любими рецепти, но любовта ми обикновено няма дълъг срок на годност. Често се влюбвам отново и отново в различни вкусове.


Мармаладова: Имам любими рецепти според сезона. Много се радвам, че есента е вече тук, защото мога да приготвям едно от любимите ми "тиквечета" (подобно на гювече, но в тиква), което стана хит миналата година сред моите колеги.


28065

Тиквече а ла Мармаладова :)


Карамфилова: Имам може би само 3 рецепти, които готвя всеки път еднакво – киш, мусака и супа от тиква. Всичко друго е моментна импровизация.


Изглеждате прекрасно :) Споделете някоя своя тайна с нежната част от нашите читатели как успявате да запазите форма, готвейки такива вкусотийки.


Коктейлова: Готвим всичко и ядем всичко – това е!


Месоядова: Като типичен счетоводител бих дала съвет да се пази "баланс" – умерено хапване, достатъчно спортуване, искрено забавление; от всичко по малко, без да се прекалява. Другата ми максима е, че като има желание и страст, всичко може да се постигне .... щом аз се научих да карам колело на 27 години...


Мармаладова: Пазете се от такива като мен, които постоянно дебнат да ви нахранят.


Карамфилова: Не е вярно, всичко е Photoshop ;-)


Пожелайте нещо на читателите на Kulinar.bg.


Коктейлова: По една кулинарна изненада всеки ден, или поне от време на време да изненадвате сами себе си!


Ето и една от любимите рецепти за коктейл "Хъни Бъни".


Месоядова: Пожелавам на читателите на kulinar.bg да се чувстват повече като "Марийка" - да мечтаят, да се забавляват, да творят дори в забързаните, стресови и дъждовни дни. И да не забравят да похапват вкусотийки!


Мармаладова: Споделяйте хубавата храна, хранете се здравослновно.


Карамфилова: Наслаждавайте се на храната и пътувайте!

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...