Портокаловата вода се използва широко в страните от Средиземноморието не само като ароматизатор, а и като съставка в много рецепти за десерти. Произвежда от цветовете на горчивия портокал.
Ароматната й текстура и възможността за разнообразни приложения я правят все по-популярна и в кухните на "западните" страни.
Във Франция например се прилага в десерта Gibassier, характерен за Прованс, а в Испания – при приготвянето на т.нар. Торта на краля (Roscón de Reyes). В САЩ се добавя към маршмелоу.
Освен по крайбрежието на Средиземно море, портокаловата вода присъства в рецепти в кухните на Северна Африка и Близкия Изток. Например в арабската баклава, портокаловата вода се добавя към сиропа и й придава неповторим аромат. С нея се овкусява и минералната вода с неприятен вкус и мирис.
Именно в арабските страни портокаловите цветчета са традиционните булчински цветя и затова символизират чистотата и непорочността.
В Мароко наричат оранжевата вода Ilma Zhar, което в превод ще рече "цветна вода". Тук тя се използва основно с 2 цели – като парфюм и освежител, който се предлага на гости при престъпването на прага, или се поднася преди чаената церемония в специален сребърен или метален съд. Както и при останалите страни, основното й приложение и тук е в сладкиши.
Мнозина сладкари добавят оранжевата вода към сосове и десерти, базирани на бяк шоколад. Друга идея е да я смесите със сметана като пълнеж за тартове.
Ако искате бърз и оригинален сладкиш, купете си ванилов сладолед (или си направете сами), оставете го да поомекне, добавете 3-4 с.л. от есенциалната вода към него, разбъркайте старателно и изстудете.