Наричаме си го вкъщи хайвер, защото зърнестият му вид много прилича на истински хайвер.
Кипваме чаша и половина вода с малко сол и намаляваме котлона. Започваме постепенно да добавяме гриса, като бъркаме непрекъснато. Когато се получи гъста и лепкава каша, махаме от котлона и оставяме да се охлади много добре.
Към охладения грис добавяме майонезата и разбъркваме добре до получаване на гладка смес.
Овкусяваме с няколко капки лимонов сок и настърган на много ситно лук. Прибавяме го постепенно и опитваме, защото ако е в повече може да загорчи. Количеството е малко – не повече от една кафена лъжичка.
Ако има нужда, се посолява, както и количеството майонеза може да се увеличи, въпрос на вкус.
Готовият хайвер е най-вкусен, намазан на препечена филийка, заедно с маслини.
Изпробвана и любима комбинация на моето семейство.