Всички растения от семейство Лукови са изключително полезни. Информирали сме ви за привилегиите на кромида и чесъна.
Сега идва ред на праз лука на "блесне" да сцената. Подобно на неговите събратя, праз лукът е храна, която трябва да слагаме на масата си при първа възможност.
Съставът му представлява комплекс от полезни антиоксиданти и хранителни вещества. Доказано полезно за организма е включването на зеленчук от семейство Лукови в поне едно от храненията за деня.
Ако избирате този зеленчук да е праз лук, то порцията трябва да е ½ чаша нарязан праз, като се опитвате да прибавите другата половина в останалите рецепти от менюто за деня.
Хапването на праз лук по всяко време на годината няма да бъде проблем, защото той винаги е на пазара. Има два вида праз лук – летен и зимен, като летният може да се бере още в същия сезон, в който е посаден, а зимният се бере през ранна пролет. Затова оправданието, че на пазара няма праз лук, не се приема.
Следва малък списък с полезните вещества, които се намират в състава на праз лука, заради които съвсем отговорно го наричаме хранителна и витаминозна бомба. Всички количества са за 1 чаша суров праз лук (около 89 грама): витамин К – 52.2%; витамин А – 29.6%; витамин С – 17.8%; витамин В6 – 10.5%; манган – 21.5%; желязно – 10.3%; фибри – 6.4%; магнезий – 6.2%; калории – 54 (3%) и др.
Убедихте ли се в полезността на праз лука? Ако все още не сте, имаме още няколко коза.
Подпомага работата на сърдечно–съдовата система. Праз лукът съдържа сериозен запас от флавоноида каемферол, който не еднократно е посочван като основният защитник на кръвоносните съдове.
Полезният зеленчук е впечатляващ резервоар на антиоксидантни полифеноли. Те играят главната рола за предпазването на организма от оксидативен стрес (произвеждането на свободни реактивни кислородни видове, увреждащи клетките).
Праз лукът се свързва и с помощта, която оказва на организма, при установяване на различни хронични заболявания, които се влияят положително от него – атеросклероза, диабет тип 2, затлъстяване, ревматоиден артрит и алергии. Някои изследвания свързват праза и с полезното действие, което оказва най-вече при диагностициран рак на дебелото черво.
Любопитен факт е, че вкусът на праз лука се счита за по-изтънчен от този на арпаджика. Френската кухня, например е сериозна почитателка на нашия герой днес. Например емблематичната супа Вишисоаз се приготвя със сериозно количество праз лук.
И като минахме вече на кулинарната тема, не може да не споменем и баницата с праз, зелник на някои места, лучник или зимни салати.
Важно е да запомним, че дори да няма толкова изследвания, които да затвърдят тези или да докажат още полезни свойства на вкусния зеленчук (сравнено с тези, които има за кромида и чесъна), той е част от семейството на лукчо и приятели, а това автоматично го прави част от най-полезните храни, които позваме.