Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Праз лук. Всеки ден в менюто!

от Мартина Николова | 25 октомври 2013 Прочитания: 14267 3
За полезните свойства на зеленчука, намиращ се на пазара през цялата година
Източник: Thinkstock/ Guliver

Всички растения от семейство Лукови са изключително полезни. Информирали сме ви за привилегиите на кромида и чесъна.

 

Сега идва ред на праз лука на "блесне" да сцената. Подобно на неговите събратя, праз лукът е храна, която трябва да слагаме на масата си при първа възможност.

 

Съставът му представлява комплекс от полезни антиоксиданти и хранителни вещества. Доказано полезно за организма е включването на зеленчук от семейство Лукови в поне едно от храненията за деня.

 

Ако избирате този зеленчук да е праз лук, то порцията трябва да е ½ чаша нарязан праз, като се опитвате да прибавите другата половина в останалите рецепти от менюто за деня.

 

Хапването на праз лук по всяко време на годината няма да бъде проблем, защото той винаги е на пазара. Има два вида праз лук – летен и зимен, като летният може да се бере още в същия сезон, в който е посаден, а зимният се бере през ранна пролет. Затова оправданието, че на пазара няма праз лук, не се приема.

 

Следва малък списък с полезните вещества, които се намират в състава на праз лука, заради които съвсем отговорно го наричаме хранителна и витаминозна бомба. Всички количества са за 1 чаша суров праз лук (около 89 грама): витамин К – 52.2%; витамин А – 29.6%; витамин С – 17.8%; витамин В6 – 10.5%; манган – 21.5%; желязно – 10.3%; фибри – 6.4%; магнезий – 6.2%; калории – 54 (3%) и др.

 

Убедихте ли се в полезността на праз лука? Ако все още не сте, имаме още няколко коза.

 

Подпомага работата на сърдечно–съдовата система. Праз лукът съдържа сериозен запас от флавоноида каемферол, който не еднократно е посочван като основният защитник на кръвоносните съдове.

 

Полезният зеленчук е впечатляващ резервоар на антиоксидантни полифеноли. Те играят главната рола за предпазването на организма от оксидативен стрес (произвеждането на свободни реактивни кислородни видове, увреждащи клетките).

 

Праз лукът се свързва и с помощта, която оказва на организма, при установяване на различни хронични заболявания, които се влияят положително от него – атеросклероза, диабет тип 2, затлъстяване, ревматоиден артрит и алергии. Някои изследвания свързват праза и с полезното действие, което оказва най-вече при диагностициран рак на дебелото черво.

 

Любопитен факт е, че вкусът на праз лука се счита за по-изтънчен от този на арпаджика. Френската кухня, например е сериозна почитателка на нашия герой днес. Например емблематичната супа Вишисоаз се приготвя със сериозно количество праз лук.

 

И като минахме вече на кулинарната тема, не може да не споменем и баницата с праз, зелник на някои места, лучник или зимни салати.

 

Важно е да запомним, че дори да няма толкова изследвания, които да затвърдят тези или да докажат още полезни свойства на вкусния зеленчук (сравнено с тези, които има за кромида и чесъна), той е част от семейството на лукчо и приятели, а това автоматично го прави част от най-полезните храни, които позваме.

 

Още сезонни продукти
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
ruslana
25.10.2013 | 13:51
Чак пък всеки ден, но понякога, много обичам баница с праз ;)
2
Margaritka
25.10.2013 | 13:42
така е много е вкусен и полезен, почти винаги замествам лукът с праз :)
1
Vqra Petrova
25.10.2013 | 13:28
полезен, но ме боли стомах от него :(
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1