Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Празнична пита за сватба

10
Празнична пита за сватба
Източник: Violeta Mateva
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Кулинар:
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    В чаша с топло прясно мляко се разтваря маята с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно и се оставя да шупне. Замесваме меко тесто с останалите продукти и пресятото брашно. Оставя се покрито с фолио да втаса.

  • 2

    Готовото тесто се разделя на 2 части. Първата се разделя на 3 топчета. Всяко се разточва на обла кора с големината на тавата, в която ще печем. Намазва се с разтопено масло и се нареждат една върху друга.

  • 3

    Нарязва се на 12 триъгълника. Двата се оставят за оформяне на пиленцата и халките. Останалите се навиват на кифлички и се нареждат в тавата с хартия за печене покрай стените на тавата.

  • 4

    Втората част също се разделя на 3 топчета. Всяко се разточва на правоъгълна кора, намазва се с масло и се нареждат една върху друга.

  • 5

    Откъм тясната страна се нарязват 6 ленти. Всяка се усуква и се връзва на възелче. Нареждат се от вътрешната страна на кифлите и едно се поставя в средата. Оставя се за 15 минути да почине.

  • 6

    После се намазва с разбития жълтък, смесен с прясното мляко и 1 с. л. олио. Поръсваме семената. Печем в умерена фурна за 35 минути.

  • 7

    Изважда се и се оставя, покрита с кърпа. От двете триъгълничета се отделя малко топче и се оформят два пръстена, вплетени един в друг. Останалото тесто се оформя на два фитила с дължина 20 см и се връзва на възел. От едната страна се оформя главата на пиленцето, а от другата се нарязва за опашка.

  • 8

    Поставят се семки или зърна черен пипер за очи. Намазваме с жълтък, сусам и печем до готовност. С клечка за зъби се забиват в готовата питка и празничната сватбена пита е готова!

Коментари(10)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
10
Violeta Mateva
01.08.2013 | 17:35
Съжалявам ,че при писане на рецептата съм допуснала грешка ,но има много продукти и затова моля да бъда извинена на две места пише 1 к ч олио ,1 к ч олио Всъщност ни трябва само 1 к ч олио другото е грешка ,и на две места пише 30 мл прясно мляко ,но едното е 300 мл прясно мляко с него се замесва питата ,а с тези 30 мл прясно мляко се смесват с 1 разбит жълтък и 1 с л олио и се намазва преди печене Още веднъж извинете ме ,за неволната грешка !!!
9
vili deneva
01.08.2013 | 12:13
Каква красота!
8
kalinka kalinkova
01.08.2013 | 09:37
Питата ми хареса много.
7
pepi damjnova
31.07.2013 | 11:55
Отговор на коментар #4 от elena atanasova:
Не се съмнявам за вкуса.
6
pepi damjnova
31.07.2013 | 11:55
Питата е страхотна.
5
ана
31.07.2013 | 11:21
страхотна хрумка:)
4
elena atanasova
31.07.2013 | 09:38
Отговор на коментар #1 от тихомира илиева:
Красива и предполагам вкусна ще е тази пита.
3
elena atanasova
31.07.2013 | 09:37
И на мен ми хареса вида на питата.
2
Сия Рибагина
31.07.2013 | 09:09
Разкошна е!
1
тихомира илиева
30.07.2013 | 21:24
Много красива пита. Поздравления за майстора.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...