Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Празнична погача

4
Празнична погача
Източник: Станимира
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Продуктите трябва да бъдат със стайна температура, желателно е и помещението, в което приготвяме питката, да е топло.

     

  • 2

    Първо затопляме съвсем леко млякото с 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно.

  • 3

    Натрошаваме маята и я добавяме към сместта, покриваме с нещо и изчакваме няколко минути, докато втаса.

  • 4

    През това време пресяваме брашното в тава или друг голям съд, в който ще ни е удобно, когато започваме да месим.

  • 5

    След това разбиваме 4 яйца с киселото мляко и 3-те лъжици олио. Петото яйце оставяме за намазване на питката.

  • 6

    Правим "кладенче" с брашното и изсипваме яйчената смес и шупналата вече мая.  По желание може да се добави и 1 чаена чаша топла вода, за да "стопли" тестото.

  • 7

    Започваме поетапно да месим, ако е нужно, добавяме още брашно.

  • 8

    Когато сме омесили меко тесто, го тупаме 150 пъти в масата, като на всеки 50 тупания, спираме, за да го помесим малко.

  • 9

    Когато е втасало, го разделяме на 4 равни топчета и разточваме с точилка.

  • 10

    Всяко се примесва и се разточва, намазваме с масло и започваме да оформяме. Поставяме в тава, застлана с хартия за печене, и отново оставяме да втаса.

  • 11

    Когато е втасало и втори пъ,т намазваме с останалото ни едно яйце. По желание може да поръсим със сусам или маково семе.

  • 12

    Печем 5 минути на 200 С, докато питката започне да става жълта отгоре, след това намаляме на 150 С и печем така един час.

  • 13

    Когато я извадим от фурната, намазваме с охладено краве масло и завиваме с кърпа.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
kalinka kalinkova
10.04.2014 | 11:19
Отговор на коментар # от poli asenova:
И на мен ми хареса.
3
zvetanka ivanova
08.04.2014 | 14:07
Крайният резултат е отличен.
2
тихомира илиева
07.04.2014 | 14:48
Поздравления, страхотно изглежда.
1
Violeta
07.04.2014 | 14:41
Доста стъпки има докато стане тази вкусотия.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !