Подгответе съд за варене на бурканите. Поставете капачките и бурканите в леко къкрещата вода, като внимавате да не заври силно. Оставете ги да се стерилизират за 5-10 минути. Отделете уплътнителите на страна.
Измийте, почистете и обелете кайсиите. Разполовете ги или по желание нарежете на парченца. Поставете веднага в студена вода с малко лимон, за да не покафенеят.
Смесете захарта, меда и водата на котлона. Когато захарта напълно се разтвори, добавете прасковите ред по ред и варете 3 минути.
Напълнете бурканите с праскови, като оставяте свободен 1 сантиметър до ръба. Във всеки буркан се добавят ½ ч.л. бахар, 1/4 ч.л. карамфил и пръчица канела.
Допълнете с горещия захарен сироп, като отново оставяте по 1 см. свободно пространство до ръба. Разклатете внимателно, за да се махнат мехурчетата и добре избършете гърлата на бурканите. Затворете с горещи капачки, поставете уплътненията и затворете плътно.
Варете бурканите 25 минути в предварително подготвения съд. Извадете и охладете. След 24 часа проверете капачките: при натиск капачката не трябва да мърда нагоре и надолу.