Замисляли ли сте се някога каква е разликата между пресните и старите картофи и дали едните не са по-полезни от другите?
Разбира се, предпочитаме вкуса на пресните картофки и когато се появят на пазара, не можем да се наститим на апетитните изкушения с тях.
На пазара все още има пресни картофи и както цяла година - има и стари. Какви избирате вие?
Може би и вие, като нас, избирате какви картофи да купите според това какво ще готвите. За картофена салата и пюре - стари картофи, за печени картофи - предпочитаме пресните, а за по-специални случаи - насочваме се към щанда с червени картофи.
Какво е добре да знаем? Колкото и някои диети да препоръчват да ограничаваме картофите, те са доста полезни. Защо?
Картофите са изключително богати на витамин С. Само 200-300 грама от този зеленчук са нужни, за да си набавим дневната доза от витамина. Припомнете си кои други храни са богати на витамин С.
С времето обаче количеството на витамин С намалява, от което следва, че пресните картофи са по-полезни от старите. Следващият път, когато ще купувате картофи, не се замисляйте кои да изберете.
Още един плюс за пресните картофи - токсичните химикали в тях са много по-малко, тъй като те не се обработват с такива.
Припомнете си най-вкусните рецепти с пресни картофи.
Останалите витамини също са в по-големи количества в пресните картофи - В1, РР и К.
Всъщност картофите не са никак калорични - те съдържат само 80 ккал на 100 грама, което ги прави подходящи за диета. Това, което ги прави калорични, е масълцето, което добавяме към тях.
photl.com
Как да приготвите картофите, за да запазите максимално полезните съставки в тях?
Варете картофите измити и необелени. Така ще запазите количествата витамин С. За съжаление обаче при този начин на приготвяне унищожавате калия в картофите.
Ако искате да го запазите, трябва да приготвите картофите на пара. Така пък ще унищожите витамин С.
Пълно щастие няма. Затова най-добре приготвяйте картофите по-различен начин и със сигурност не ги изключвайте напълно от менюто си.