Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пресни срещу стари картофи

по статията работи: | 12 април 2016 Прочитания: 2155
Кои са по-полезни?
Пресни срещу стари картофи
Източник: sxc.hu

Замисляли ли сте се някога каква е разликата между пресните и старите картофи и дали едните не са по-полезни от другите?

 

Разбира се, предпочитаме вкуса на пресните картофки и когато се появят на пазара, не можем да се наститим на апетитните изкушения с тях.

 

На пазара все още има пресни картофи и както цяла година - има и стари. Какви избирате вие?

 

Може би и вие, като нас, избирате какви картофи да купите според това какво ще готвите. За картофена салата и пюре - стари картофи, за печени картофи - предпочитаме пресните, а за по-специални случаи - насочваме се към щанда с червени картофи. 

 

Какво е добре да знаем? Колкото и някои диети да препоръчват да ограничаваме картофите, те са доста полезни. Защо?

 

Картофите са изключително богати на витамин С. Само 200-300 грама от този зеленчук са нужни, за да си набавим дневната доза от витамина. Припомнете си кои други храни са богати на витамин С.

 

С времето обаче количеството на витамин С намалява, от което следва, че пресните картофи са по-полезни от старите. Следващият път, когато ще купувате картофи, не се замисляйте кои да изберете.

 

Още един плюс за пресните картофи - токсичните химикали в тях са много по-малко, тъй като те не се обработват с такива. 

 

Припомнете си най-вкусните рецепти с пресни картофи

 

Останалите витамини също са в по-големи количества в пресните картофи - В1, РР и К. 

 

Всъщност картофите не са никак калорични - те съдържат само 80 ккал на 100 грама, което ги прави подходящи за диета. Това, което ги прави калорични, е масълцето, което добавяме към тях.

 

6429

photl.com

 

Как да приготвите картофите, за да запазите максимално полезните съставки в тях?


Варете картофите измити и необелени. Така ще запазите количествата витамин С. За съжаление обаче при този начин на приготвяне унищожавате калия в картофите. 

 

Ако искате да го запазите, трябва да приготвите картофите на пара. Така пък ще унищожите витамин С. 

 

Пълно щастие няма. Затова най-добре приготвяйте картофите по-различен начин и със сигурност не ги изключвайте напълно от менюто си. 

Рейтинг: 4 / 5 , 228 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D