Колко често употребявате вкъщи прясно мляко? Доста често, сигурни сме.
То е толкова полезно, че не бива изобщо да се лишаваме от него.
Богато е на калций и е чудесно за децата.
Откакто в супермаркетите има готово за консумация мляко, все по-рядко си купуваме истинско домашно мляко. Но трябва да знаете, че именно домашното мляко е полезно.
Другото е просто овкусител - приятна добавка към сутрешното кафе или горещия шоколад, но то не носи толкова ползи (ако изобщо носи), колкото можем да получим от истинското домашно мляко.
Тук има и още един аскект - рисковано е откъм хигиенна гледна точка. Тряба да сме убедени в начина на съхранение на домашното мляко и да не се предоверяваме на производителите. Има фрапиращи случаи, които няма да обрисуваме в подробности. Само искаме да обърнем внимание - замислете се, преди да си вземете домашно мляко в бутилка от безалкохолно от непознат човек.
Ако свички хигиенни норми са спазени, съветваме ви, когато имате възможност винаги купувайте домашно прясно мляко.
Но след като го купите, трябва да го сварите.
За някои това е "нищо работа", докато други направо изпадат в ужас от този факт.
Ако и вие сте от "щастливките", които часове наред са търкали изкипяло мляко от котлона, може би не ви се иска да пробвате пак.
Но имаме за вас не само един, а цели два трика, които гарантират, че млякото ще си стои в тенджерата и ще се вари спокойно.
Ако не ни вярвате, уверете се сами!
* А знаете ли как да удължите срока на годност на свареното прясно мляко?
Ето го и първото супер лесно, супер удобно трикче, което пести часове миене и търкане.
След като сложите тенджерата с млякото на котлона, вместо капак, сложете отгоре дървена лъжица. Това гарантирано няма да позволи на млякото да изкипи. Абсолютно сериозни сме - няма да имате и капка мляко извън тенджерата.
Край на дългите часове неуморно търкане на загорели котлони.
youtube.com
Както обещахме, ще ви предложим още един трик. По ръбовете на тенджерата сложете някаква мазнина.
Можете леко да минете с бучка масло по ръбовете или най-лесното - да ги напръскате със спрей за готвене.
Мазнината ще спира млякото и ще действа като преграда, като не му позволява да излиза извън тенджерата. Хитро и удобно!
Пастата е още едно от нещата, които винаги създава проблеми. Докато се обърнем, вече е изкипяла и ни е отворила двойна работа. Но толкова обичаме паста, че не можем да се лишим от нея. Вижте няколко трика за справяне с кипящата паста.