Разбъркваме киселото мляко и содата и оставяме да шупне. Прибавяме яйцето, солта и брашното и месим, докато получим меко тесто. Брашното в продуктите е приблизително, тъй като е колкото поеме.
Тестото няма нужда от втасване. Откъснете малки парченца и разточете върху набрашнена повърхност до дебелината на арабски хляб (за дюнер). Поставете плънка по желание и завийте.
Предложения за плънка за сладките пирожки: нарязана ябълка, захар, 1 ч.л.канела, 2-3 супени лъжици бадемово брашно.
Предложения за плънка на солените пирожки: кашкавал и сирене.
В малък, но дълбок съд слагаме достатъчно мазнина за пърженето на пирожките (добре е да има доста мазнина, за да не докосват дъното на съда, а да се пържат в самата мазнина). Загряваме мазнината и пържим пирожките по няколко минути от всяка страна, докато придобият мек, златист цвят.
Сладките пирожки овалвам още топли в смес от захар и канела. Повече за рецептата тук.