Измийте и почистете шарана. Направете малки разрези от двете страни на рибата. Овкусете с подправките. Накълцаният розмарин и част от чесъна напъхайте внимателно в направените разрези.
В касерола с капак задушете в малко зехтин нарязания на ситно лук и чесън. Подправете с подправки по ваш вкус. Добавете ориза, вместо вода налейте бяло вино и задушете до полуготовност.
Премахнете от котлона и оставете плънката да изстине и поеме от ароматите.
Счукайте ореховите ядки (не много на ситно). Добавете ги към плънката заедно със стафидите и ситно нарязания магданоз.
Напълнете шарана с плънката, зашийте добре и сложете в тава за печене. Намажете с малко зехтин и покрийте с алуминиево фолио.
Печете в предварително загрята фурна на 180 С около 30-40 минути. Извадете от фурната. Нарежете резенчета лимон, които поставете внимателно в прорезите на рибата.
Върнете обратно във фурната без алуминиевото фолио и допечете до златисто.
Подгответе подходяща чиния за сервиране. Поставете няколко листа зелена салата и върху тях прехвърлете внимателно рибата. Украсете по ваш вкус.