В топла вода разтваряме маята със захарта.
Пресяваме брашното, добавяме течността с маята, сол и зехтин.
Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Махаме костилките на маслините и ги нарязваме на парченца.
Готовото тесто го разделяме на топчета, според големината на пърленките, които ще правим. На набрашнена дъска или плот раздърпваме топката тесто, в средата поставяме маслини, завиваме на пакетче и внимателно разточваме.
Аз ги дърпам внимателно с ръце и, ако излезе маслина, я напъхвам в тестото. Аз ги обичам по-тънки и ги раздърпвам максимално.
Намазваме със зехтин грил тиган, сгорещяваме го и слагаме пърленката да се пече и когато е готова, обръщаме от другата страна.
Готовите пърленки може леко с четка да се намажат със зехтин. Завиваме ги с кърпа, за да останат меки.
Натурални без маслини също са много вкусни, но така са по-интересни и с приятен аромат. Задължително се хапват топли.