Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Радикио или италианска цикория

по статията работи: | Прочитания: 3125 2
Полезен и красив зеленчук за различни ястия
Радикио или италианска цикория
Източник: sxc.hu

Радикиото е листен зеленчук, известен още като Италианска цикория. Растението трае през цялата година, листата му обикновено са бяло-лилави.

 

Има леко тръпчив и горчив вкус, който понамалява, когато бива изпечено или приготвено на грил. Хората са използвали радикио още от древни времена.

 

Зеленчукът е включен в енциклопедията "Естествената история", дело на римски автор.

 

Той твърди, че радикио пречиства кръвта и помага при безсъние. Модерното отглеждане на зеленчука започва в Трентино и Венето, региони на Италия, но тъмно червеното радикио, каквото е познато днес, започва да се отглежда през 1860 година от белгийски учен.

 

В Италия, където зеленчуците са особено популярни, обикновено се консумира, приготвено на грил, полято със зехтин, или като съставка на някои ястия, като ризото, например.

 

В САЩ набира все по-голяма известност, но сега се яде най-вече в суров вариант в различни салати. Както всички видове цикория, ако е отгледано правилно, корените на радикио могат да се смесват с кафе.

 

 

Може да се сервира още с паста, като пълнеж на щрудел или като част от тапенаде. Радикио расте през цялата година, но дава най-добри резултати през пролетта и есента.

 

Добре е да се полива често, но не обилно. Зеленчукът е изключително полезен и се препоръчва за хората на по-строги хранителни режими.

 

Понижава нивата на холестерол в кръвта, укрепва костната система, нискокалорично е и действа положително при отслабване.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Kremena Peteva
27.05.2013 | 16:49
Отговор на коментар #1 от Emnuella:
и аз . то май не се намира по нашите земи
1
Emnuella
27.05.2013 | 14:37
Не бях чувала за този зеленчук.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D