Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Рапицата - приятел или враг

по статията работи: | Прочитания: 7777 1
Специалистите все още спорят за ползите и вредите от рапичното олио
Рапицата - приятел или враг
Източник: Thinkstock / Guliver

Рапицата е растение с ярко жълти цветове от семейство "Brassicacea". Името му идва от латинската дума за "ряпа". Към същото семейство принадлежат броколите и брюкселското зеле.

 

Може да се използва за производство на растителна мазнина, мед, за биогориво, машинни смазки и направата на природни инсектициди. Рапицата е третият най-голям източник на растителни масла в света.

 

През последните години в България отглеждането на рапица става все по-популярно и започва да измества зърнените култури от полята. Широко застъпено е отглеждането й в цяла Северна България.

 

Рапичното олио е произведено още през 19 век и се е използвало за смазка на парни машини. Бил е рядко консумиран от животни и хора, заради горчивия си вкус.

 

Специалистите все още спорят за ползите и вредите от рапичното олио. В натурален вид то съдържа около 50 % ерукова киселина и глюкозинолати.

 

Заради силно токсичната ерукова киселина, рапичното олио е забранено за консумация през 1956 г от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. По-късно канадски селекционери подбират сорт, който не съдържа нито едно от вредните вещества.

 

Оттогава в повечето страни рапипчното олио започва да се нарича "канола". Това е търговската марка, под която е пуснато в продажба, но маркетингови специалисти го превръщат в име на самия продукт, за да избегнат асоциациите с нещо вредно.

 

 15769

 Източник: www.thinkstockphotos.com

 

Някои изследователи смятат, че рапичното олио има благоприятно действие върху човешкия организъм. Твърденията им се основават на факта, че като повечето растителни масла, то съдържа витамините Е, К и фосфати.

 

Еруковата киселина пък, влиза в състава на различни лекарства за редки неврологични болести.

 

От растението се произвежда и мед, който е широко разпространен в България. Този мед има бял цвят, силен сладък вкус и много добри хранителни качества. Труден е за произвеждане, защото кристализира изключително бързо – едва седмица след изваждането.

 

Медът от рапица е изключително полезен при костни, ставни и стомашно-чревни проблеми. Препоръчва се и при сърдечни заболявания.

 

 

Цветният прашец от рапица се използва за лечение на варикозни вени и за подобряване на общото състояние на болните хора.

 

Освен всичко, маслото от рапица е и силен инсектицид. Все още не е доказано със сигурност, дали рапичното олио може да се разгражда от организма или остава като мастни натрупвания върху вътрешните органи.

 

Въпреки това, то широко се използва в хранителната промишленост за направата на полуфабрикати, чипсове, маргарини и др.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Violeta
30.08.2013 | 16:55
Много ми харесват полетата с рапица.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !